Grand Prèmi de la Sant Loís

Lo Grand Prèmi de la Sant Loís es une competicion d'ajustas lengadocianas que se debana cada an a Seta dempuèi 1743. Las primièras ajustas a Seta datan del 29 de julhet de 1666 per festejar l’inauguracion del pòrt. La 269ena edicion d'aquela espròva se debanèt dem 18 d'agost al 23 d'agost de 2011.

Grand Prèmi de la Sant-Loís

Lo torneg d'ajustas de la Sant Loís es la competicion mai importanta de sa disciplina, mena de campionat del monde non oficial. Se debana fin d'agost long del canal reial pendent sièis a set jorns. Cada an, lo venceire recep un pavés ornat per un artista de la region causit aprèp un concors. Lo diluns de la Sant Loís a luòc lo torneg regional dels pesucs e la dona del pavés. Aquel diluns de la Sant Loís es feriat a Seta. Aurélien Evangélisti (Jeune Lance Sétoise) emportèt lo torneg en 2011. Lo dimars es reservat al programa de clausura.

Istòria modificar

En 1745, Loís XV de França assistèt a las ajustas de la Sant Loís a Seta.

24 d'agost de 1747. A la velha del torneg de ajustas donat a Seta per la fèsta de la Sant Loís, se discutèt de l'establiment d’un reglament per « d’evitar los diferents tròp nombroses entre los ajustaires ».

D'entre los grands ajustaires del passat, cal citar Louis Vaillé (dètz victòrias a la Sant Loís) e Barthélémy-Louis Aubenque, dich « lo terrible », que desfièt (segon la legenda) un pont en 1749 !

Sus un dels pavéses expausats al musèu Paul Valéry a Seta es inscrich los noms dels venceires del « grand prèmi de la San Loís » de 1846 a 1913.

Galeriá de fotos modificar

Ligams extèrnes modificar