Lo fynbos (tèrme venent de l'afrikaans, /fəinbɒs/, que significa 'arbust de fuèlhas primas') es un tipe de vegetacion arbustiva que se dona dins una pichona franja de zònas litoralas e muntanhosas dins la província del Cap Occidental, en Sudafrica, dins un clima mediterranèu de pluèjas sobretot ivernalas.

Fynbos dins la província del Cap Occidental, en Sudafrica

Regne floral del Cap modificar

Lo fynbos, que creis dins una franja de 100 a 200 km dempuèi Clanwilliam, sus la còsta oèst, fins a Pòrt Elizabeth, sus la còsta sud-oèst, fa partida del regne floral del Cap, que ne representa la mitat de la superfícia totala e 80% de las espècias de las plantas. Lo fynbos de la region occidentala es mai ric amb mai de diversitat vegetala que lo fynbos oriental.

Dins lo mond i a sièis regnes florals e aquel es lo mai de pichon per superfícia, amb 46.000 km², mas lo mai ric pel nombre d'espècias en proporcion a l'estenduda. La diversitat botanica del fynbos es extraordinàriament nauta, amb unas 9.000 espècias, unas 6.200 que ne son endemica coma dins lo genre Erica. Dins lo fynbos i vivon 600 espècias, alara que dins lo rèste del mond n'i pas mai que 26.

Flòra modificar

La majoritat de las plantas del fynbos son de fulham persistent e esclerofillas. D'entre las familhas de las plantas caracteristicas i a las Proteaceae, Ericaceae e Restionaceae. I a mai de 1.400 espècias de bulb

 
Protea après lo fuòc a Greyton

Lo fuòc es un estadi necessari per la vida de las plantas del fynbos. Fòrça granas germinan solament après un incendi. A l'entorn de 30% de las plantas produson de granas amb eleosoma per atirar las formigas, que las escampilhan.[1]

Ecoregions modificar

Lo fynbos compren doas ecoregions, lo fynbos bas (sota 300 m d'altitud) e lo fynbos naut.

Menaças e conservacion modificar

Una granda partida del fynbos es abitat dempuèi de sègles, e dins las zònas bassas s'i desvolèt l'agricultura e la viticultura. La superfícia protegida es escassa e, de mai, i a la menaça que s'i escampen d'espècias invasivas coma las acacias australians e los pins. Unas 1.000 espècias de plantas se pòdon considerar coma menaçadas.

Vejatz tanben modificar

  • Kwongan, Una ecoregion similara en Austràlia

Referéncias modificar

  1. de Kock, A. E. & Giliomee, J. H. (1989) A survey of the Argentine ant, Iridomyrmex humilis (Mayr) (Hymenoptera: Formicidae) in South African fynbos. J. Entomol. Soc. S. Africa 52:151-164.

Ligams extèrnes modificar

Suls autres projèctes Wikimèdia :