L'afrikaans es una lenga germanica, subretot parlada en Sud-Africa e Namibia. Es una lenga filha del neerlandés, qu'a per origina los dialèctes del sègle XVII, colectivament nomenats Cape Dutch.

Infotaula de lengaAfrikaans
Afrikaans Modifica el valor a Wikidata
Locutors7,2 milions (2016)
TipologiaSVO Flexionala Accentuala
Familha lingüistica
Afrikaans
Estatut oficial
Oficial deSud-Africa
AcadèmiaDie Taalkommissie Modifica el valor a Wikidata
Còdis lingüistics
ISO 639-1af Modifica el valor a Wikidata
ISO 639-2afr Modifica el valor a Wikidata
ISO 639-3afr Modifica el valor a Wikidata
Mòstra
Article primièr de la Declaracion dels dreches de l'òme

Artikel 1

Alle menslike wesens word vry, met gelyke waardigheid en regte, gebore. Hulle het rede en gewete en behoort in die gees van broederskap teenoor mekaar op te tree.

Emai que l'afrikaans siá barrejat de lengas coma lo malai, portugués, banto o Khoisan, s'estima que 90 a 95 del cent del vocabulari afrikaans es d'origina neerlandesa. Per aquesta rason, las diferéncias entre afrikaans e neerlandés venon puslèu sovent de la morfologia, la gramatica o l'ortografia que son pus regularas per l'afrikaans que pel neerlandés.

I a un gra de compreneson mutuala entre las doas lengas—mai que mai a l'escrit—e mai s'es pus aisit per un neerlandofòn de comprene l'afrikaans que de lo parlar. Amb aperaquí 6,8 milions de locutors natius en Sud-Africa, o 13,3 del cent de la populacion, es la tresena lenga mairala dins lo país. Ten la pus larga distribucion geografica e raciala de totas las lengas oficialas, e es la pus largament parlada e compresa coma segonda o tresena lenga. Es la lenga majoritària de la mitat oèst de Sud-Africa—las províncias de Northern Cape e Western Cape—e la primièra lenga dels coloured e de las comunitats blancas.

Wikimedia Commons prepausa de documents multimèdia liures sus Afrikaans.