Quercus suber : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Jiròni (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Jiròni (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 10 :
{{Taxobox legenda |Surrièr}}
{{Taxobox fin}}
Lo '''surrièr''' (var. '''siurièr; suvièr'''), (''Quercus suber'' L.), es un [[arbre]] de folhum [[persistant]] de la familha de les [[Fagaceae|fagacèas]] quefòrça sembla fòrçapareissent a l'[[euse]], es de talha mejana, e originari de la [[Mediterranèa]] occidentala.
 
Sa caracteristica mas remarcable es l'[[rusca]] grisenca, espessa e rugosa d'ont s'extraise trai lo [[surresiure]]. A causa de sa rusca, lo surrièr es expleitat en silvicultura, enriquissent las tèrras ont se pòt lo cultivar.
 
Normalament fa entre 5 e 15 mètres de naut mas se pòt trobar exemplars fòrça vièlhs de fins a 20 mètres.
Linha 35 :
Los usatges principals del surrièr son la rusca e sos fruches.
 
De la rusca s'extrai lo [[surresiure]]. De la primièra pelada del surrièr s'extrai lo surre negre, un material de baissa qualitat que se pòt pas servir per la fabricacion de taps. Se pòt utilizar trissat per ne far material isolant per exemple. Las peladas seguentas se fan cada 12 ans aproximativament, d'un biais absoludament manual, e d'aquelas se n'extrai lo surre de qualitat sufisent per a totes los usatges, especialament los [[Tap de surre|taps de surre]] de las botelhas de vin.
 
Los fruches de la surrièr, los aglans, son l'aliment de diferents animals, que los [[pòrc]]s, que dins qualques regions de la Peninsula Iberica pasturan liurament dins las surrièras, formant el característic païsatge de ''devesa'' [[Castelhan]]as, d'[[Extremadura]], d'[[Andalosia]] e de [[Portugal]].