Val de la Mòrt : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Cedric31 (discussion | contribucions)
Jiròni (discussion | contribucions)
Linha 163 :
 
== Istòria ==
La val de la mòrt es lo fogal de la tribú Timbisha dels Amerindians, ancianament conegut jol nom de Panamint Shoshone, que demorèron dins la val pendent al mens un millenarimilleni. Timbisha èra lo nom de la val, ''tümpisa'', significa «la penturapintura de ròca» e se referís a la pintura a l'òcre roge que pòt se realizar a partir d'un tipe d'argila trobat dins la val.
 
De familhas vivon encara dins la val a Furnace Creek. Un autre vilatge èra a Grapevine Canyon près de site actual del castèl de Scotty. Èra nomenat ''maahunu'' dins lenga Timbisha, que lo sens es incertan, quitament se sap se ''hunu'' significa "canhon". La val recebèt son nom anglés en 1849 pendent la [[ronçada cap a l’aur]] en Califòrnia. Foguèt nomenada ''Death Valley'' per de prospectors e d'autres que cercavan a passar la val, en camin cap als camps aurifèrs. Pendent los ans 1850, l'aur e l'argent foguèt extrachstrachs dins la val. Dins los ans 1880, lo [[borax]] foguèt descobèrts e extracha per de vagons tirats per de mulas.
 
Foguèt nomenada ''Death Valley'' l'11 de febrièr de 1933, pel president [[Herbert Hoover]], e plaçada jos las proteccion federala. En 1994, lo site foguèt nomenat ''Death Valley National Park'' per inclure Saline e la val d'Eureka.