Paleogèn : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Jiròni (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Jiròni (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 8 :
Amb una durada d'unes 43 de milions d'ans, lo Paleogèn es l'epòca que i se faguèt l'evolucion dels [[mamifèr]]s d'espècias pichonas e relativament pauc importantas cap a una larga paleta d'espècias desparièras après l'[[extincion del Cretacèu-Terciari]] que marquèt la fin del [[Cretacèu]]. Se devesís en [[Paleocèn]], [[Eocèn]] e [[Oligocèn]].
 
Lo periòde Paleogèn marquèt un temps de transicion dins l'[[istòria]] de la [[Tèrra]]. Lo cambiament climatic mai prigond foguèt la reglaciacion de las regions polaras. En lo contorn global seSe formèron las cadenas montanhosas actualas en [[America del Nòrd]] (SèrraSièrra Nevada e [[Montanhas Rocosas]]) e en [[Euròpa]] ([[Alps]], de cadenas [[Sistèma Iberic|Ibericas]], [[Sarradas Beticas|Beticas]], [[PirenèuPirenèus]] e [[SarradaSèrra Cantabrica|Cantabrica]]). Los sediments qu'enregistran aquestes e d'autres eveniments cenozoics son, dins la siá majoritat, pas assolidats, a excepcionlevat de carbonats e qualques siliciclastics litificats.
 
Los organismes que demorèron en los oceans son los taxons que persistisson uèi jorn. Envolopa la tèrra, las angiospèrmes del Paleogèn èran sembladas a las del [[Cretacèu]] superior. La vida animal cambièt drasticament; los [[mamifèr]]s, en general pichones a l'inici del Paleogèn, èran ja fòrça semblats als actuals a de fins del periòde. Importants en lo periòde foguèron: [[caval]]s, [[foraminifèr]]s, monards, de plantas amb flor, la diversificacion dels mamifèrs, la formacion del [[carbon]], los Alps e en [[Chile]] la subduccion de tipe Andin.