Copenaga : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Jiròni (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Jiròni (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 30 :
 
== Istòria ==
Los primièrs signes d'activitat umana opausada datan d'a l'entorn de 4000 a. C., Mas i a pas d'indicis d'assentamentsde poblaments permanents en aquel moment.
 
Las catacions [[arqueologia|arqueologicas]] indican que la primièra vila bastida se remonta al [[sègle XI]] e que se compausava de dos assentaments, un en la part occidentala de la vila medievala, environat del qu'es uèi la carrièra de Mikkel Bryggersgade, Vestergade, Gammeltorv / Nytorv e Løngangsstræde, e un autre assentamentpoblament mai pichon en loçò qu'es uèi Kongens Nytorv. La zòna circomdant a la plaja se compausava de prats umids e se son trobats de signes de [[pâturage]]pasturatge de bestiarsbestial. La vila aviá probablament un pòrt situat en lo qu'es uèi Højbro Plads.
 
En los ans prèps a [[1100]], Copenaga assumiguèt de mai en mai importància e la vila se fortifiquèt. La [[Glèisa Catolica Romana]] erigit [[catedrala]]s en Roskilde e en Lund (en lo qu'es uèi [[Suècia]]), fach que seguèt las basas per un màger desvolopament dels centres regionalesregionals. Copenaga se tròba a mièg camin entre las doas vilas, la que causa aumentèt lo trafic e comèrci per l'assentament.
 
Lo primièr escrit en mencionant la vila se remonta al [[sègle XII]], quand [[Saxo Grammaticus]] en la "Gesta Danorum" se fa referéncia a Copenaga coma ''Mercatorum Portus'', que se tradusís coma pòrt de comerçants o, en danés de l'epòca, ''Købmannahavn''. En una carta de [[1186]], lo [[Papa]] [[Urban III]] se fa referéncia dins la vila coma ''Hafn'', mas probablament solament siá version redusida del nom complet. Lo nom actual se deriva de la vièlha version danesa.