Escaravissa

Escrabida

Lo tèrme escaravissa (var. escaravisha, escravida) es un nom vernacular donat a d'espècias de crustacèus Decapòdes apartenent en general a la superfamilha dels Astacoidae, creada per Pierre André Latreille (1762-1833) en 1802, mas dispersats dins de genres diferents. Aquelas diferentas espècias an en comun d'èsser d'animals vivents en aiga doça e semblant de pichons ligombaus, que ne son pròches. Se compausan de cefalotorax amb cinc parelhs de pautas, lo primièr parelh a de pinças per s'alimentar, e l'abdomèn amb de falsas pautas o pleopòdis.

Las escaravissas càmbian son exoesquelèt coma o fan en ivèrn dins las latituds mediterranèas.

Biologia modificar

Vivon dins totes los continents dins las aigas doças amb la condicion que gèlan pas pendent l'ivèrn. Evitan los corrents rapids e son d'animals nocturnes. La preséncia d'escaravissas es un bon indicator de la qualitat de las aigas.

S'alimentan de quina que siá matèria organica coma de carronhas. An fòrça predators long de la vida: insèctes, peis, aucèls e mamifèrs, coma per exemple la loira.

L'acoplament es precedit d'una luta, amb de possiblas feridas mortalas, entre lo mascle, qu'a de pinças, e la femèla. Quand lo mascle capita de tombar la femèla daissa anar lo semèn que sortís de la basa de las falsas pautas (pleopòdis) de l'abdomèn.


Qualques espècias modificar

Astacicultura modificar

L'astacicultura es l'elevatge de las escrabidas amb tòca comerciala o semicomerciala.

Ligams extèrnes modificar

 

Wikimedia Commons prepausa de documents multimèdia liures sus Escaravissa.

<></>

  1. ITIS, consultat lo 7 septembre 2015