Modèl:En construccion

Retrach d'Edoard Bosquet en 1932

Edoard, Marius Bosquet (en francés Edouard Bousquet; Montelaimar, 8 de julhet de 1879Bèlasanha, 7 de febrièr de 1954) èra un politician e mètge occitan del país de Losera que foguèt Deputat de Losera de 1932 a 1942.

Biografia modificar

Nascut a Montelaimar en 1879 dins una familha mendesa, Edoard Bosquet faguèt los estudis segondaris a Marselha, que son paire i èra contrarotlador de las contribucions indirèctas. Puèi s'inscriguèt a l'encòp a la Facultat de Medicina, a la Facultat de Letras e a la Facultat de Sciéncias de Montpelhièr. Intèrne dins los ospitals de la vila, puèi doctor en medicina il emporta également les diplômes de licencié ès lettres et de licencié ès sciences.

Tornèt dins son país e s'installèt aprèp coma mètge a Mende. Sas qualitats umanas e mai professionnalas lui attirèrent la sympathie de ses concitoyens, e se li donèt l'escais que li agradava mai: "mètge dels paures".

Foguèt mobilizat tre agost de 1914 e son comportament exemplar li faguèt recebre la Crotz de guèrra, la Crotz de la Legion d'Onor, e le grade de colonel-major de cadre de resèrva. Rendu à la vie civile, venguèt primièr adjonch au cònsol de Mende, e conselhièr general de Losera, mandat que servèt fins a 1940.

Puèi a las eleccions generalas legislativas del 1èr de mai de 1932 se presentèt per venir deputat dins la circonscripcion de Mende. Foguèt elegit tre lo primièr torn. Inscrich dins lo grop de la Federacion republicana, dintrèt dins la Commission de la marina militara, a la de las òbras publicas e dels mejans de comunicacion, e a celle de l'hygiène. Il intervint à la tribune, à diverses reprises sur : l'autorisation de rembourser ou de convertir divers fonds publics, la politica agricòla dekl Gouvernement (1932), l'amnistie, les fraudes du concours de l'internat, la loi de finances de l'exercice 1933 (1933); les budgets de la marine militaire, de l'Intérieur de l'éducation nationale de l'exercice 1935 (1934); le budget de la marine militaire (médecins des hôpitaux de la marine) et la loi de finances de l'exercici 1936 (1936). Depausèt a mai doas proposicions de lei concernant l'une le repeuplement des rivières et cours d'eau (1933), l'autre tendant à autoriser cèrtas communes a établir una taxa suls estivants (1934), ains qu'un rapport relatiu al còs dels farmacians-quimistas de la marina (1933).

Reelegit a las eleccions generalas del 26 d'abril de 1936, al premièr torn, il siégea aux meteissas commissions que durant la legislatura anteriora e aguèt l'escasença de se far entendre a prepaus del budgèt de l'agricultura de l'exercici 1937 au cours duquel il exposa son ponch de vista sus la profilaxia de la tuberculòsi bovina, e suls secours a accorder a las victimas de calamitats atmospfericas (1936). Lo doctor Bosquet èra president de l'òrdre dels mètges de Losera, mètge legista e mètge expèrt.

Lo 10 de genièr de 1939 foguèt elegit coma Secretari de la Cambra. Il demanda, cette même année, à interpeller lo govèrn a prepaus de sa politica coloniala.

Quand arribèt lo 10 de julhet de 1940, a Vichèi votèt en favor dels poders constitucionals que demandava lo Marescal Pétain. Aprèp se gardèt a l'écart de la vida politica.

Se moriguèt a Bèlasanha, còsta Mende, lo 7 de febrièr de 1954 a 75 ans.