Coppo di Marcovaldo

Coppo di Marcovaldo (Florença, 1225 - † Siena, 1276) foguèt un pintor italian considerat coma un dels mèstres de la pintura toscana e un dels primitius italians del sègle XIII.

Coppo di Marcovaldo
Verge en Maestà, 1260
Verge en Maestà, 1260
Verge en Maestà, 1260
Nom de naissença Coppo di Marcovaldo
Naissença 1225
Florença, Toscana
Decès 1276
Siena, Toscana
Nacionalitat Toscana
Activitat(s) Pintor
Movement artistic Escòla sienesa
Òbras reputadas Madonna del Bordone
Crucifix de San Gimignano
Crucifix de San Zeno
Illustracion : Verge en Maestà, 1260

La suá vida modificar

Sabèm pauc de la suá vida, de son origina e dels milieux artistics que frequentava.

Recentament, una pintura conservada al Musèu dels arts sacrats de San Casciano in Val di Pesa (un fronton d'autar amb l'arcàngel sant Miquel e la suá vida) venguèt atribuida de per d'expèrts a Coppo di Marcovaldo, ne fasent la suá òbra mai vièlha (foguèt facha abans la batalha de Montaperti ont que venguèt fach presonièr de pels Sieneses), pencha entre 1255 e 1260.

La Madonna del Bordone es l'unica òbra de qué sabèm de segur qu'es la suá, signada e datada de l'an 1261 e pencha per la Basilica di Santa Maria dei Servi de Siena, alavetz qu'i èra empresonat. Lo fach qu'obrava a Siena dins lo temps qu'i èra empresonat faguèt d'el un discípol de l'escòla sienesa.

L'annada 1265, penguèt de frescas per la capèla Sant Jacme de la catedrala de Pistoia e, per aquèsta meteissa catedrala, penguèt amb lo seu filh Salerno mai d'una pintura que son uèi desaparegudas, pr'aquò que lo crucifix qu'i penguèt tamben es encara aquí.

Coppo participèt a la magistrala decoracion del baptistari Sant Joan de Florença. Lo Crist del Darrièr Jutjament i es de sa man e ven uèi saludat de pels expèrts per la suá iconografia novatritz.