Lo còmi (коми кыв komi kyv o коми komi) es una lenga parlada dins lo nòrd-est europèu de Russia pel pòple deus còmis. Fa partida de las lengas finés-permianas del grop finés-ogrian (aqueste del finés e benlèu del basc). Existisson mantunas varietats dialectalas, las principalas son lo komi-zyrian parlat dins la republica dels Komis e lo Komi-Yazva, qu'es parlat per un pichon nombre de personas dins la region de Perm e dins lo sud de la republica dels Còmis.

Infotaula de lengaCòmi
Коми кыв — 𐍚𐍩𐍜𐍙 𐍚𐍧𐍛 Modifica el valor a Wikidata
Locutors219 100
Classificacion lingüisticaCòmi
Estatut oficial
Oficial deKomi
Còdis lingüistics
ISO 639-1kv Modifica el valor a Wikidata
ISO 639-2kom Modifica el valor a Wikidata
ISO 639-3kom Modifica el valor a Wikidata
Ethnologuekom Modifica el valor a Wikidata
Glottologkomi1267 Modifica el valor a Wikidata
UNESCO373 Modifica el valor a Wikidata
IETFkv Modifica el valor a Wikidata

Lo còmi es la lenga oficiala de la Republica dels Komis (capitala : Syktyvkar) que fa partida de la Federacion de Russia mas es solament parlat per mens de 20% de la populacion de la republica ont lo rus (l’autra lenga oficiala) servís de lenga veïculària.

Territòri komi

L'escritura modificar

L'istòria de l'escritura de la lenga còmi est interessanta. Lo còmi es la lenga escrita mai anciana del grop finés-ogriana aprèp l'ongarés. Son escritura foguèt mesa al punt a l'entorn de l'an 1370 per Sant Esteve de Perm (Stepan Hrap), que publiquèt un abecedari e unas reviradas de tèxtes religioses dins l'encastre de las crosadas ortodòxas menadas pels princes rus que cobejavan la region. Aqueste alfabet compreniá 24 letras alara que i aviá 35 sons. Al sègle XVIen aqueste alfabet foguèt remplaçat per un alfabet cirilic amb modificacions per las africativas. Dins las annadas 20, la lenga foguèt escrita amb l'alfabet de Molodtsov, tanben derivat del cirilic. Dins las annadas 30 lo còmi es escrit amb letras latinas. E dempuèi las annadas 40, emplega l'alfabet rus mai las letras I,i,Ö,ö.

 
Alfabet de Molodtsov

La gramatica modificar

Lo còmi es una lenga aglutinanta, lo nombre, lo cas, lo temps, la persona son renduts amb sufixes:

Estuctura nominala : Radical+plurial+possessiu+cas

Estructura verbala : Radical+temps+persona

Lo còmi ten mantun cas. En mai dels cas classics (nominatiu, accusatiu, génitiu, datiu, instrumental, ablatiu) se pòt trobar per exemple l'illatiu (moviment cap a l'interior) o l'aproximatiu.

Ligams Externas modificar

Freelang : Diccionari còmi/anglés de descargar

Revista "Regard sur l'est" : "Le sentiment national komi: vers une identité républicaine extralinguistique?  " un article en francés de Sébastien Cagnoli.