La bana d'Ordancha o tuc de Basi[1] es un som d'origina volcanica situat dins los monts Dòr, en Auvèrnhe, dins lo departament de Puèi de Doma.

Infotaula de geografia fisicaBana d'Ordancha
Modifica el valor a Wikidata
TipeMontanha e volcan Modifica el valor a Wikidata
Localizacion
EstatFrança Modifica el valor a Wikidata
Unitat administrativaPuèi de Doma Modifica el valor a Wikidata
SerradaMonts Dòr Modifica el valor a Wikidata
Carte
Donadas
Altitud1 512 m Modifica el valor a Wikidata
Materialtraquiandesita
Istòria
Edat2 milions d'ans
ErupcionDesconeguda

Culmina a una altitud de 1 512 m[2] e susplomba la vila de La Borbola. Facil d'accès dempuèi lo còl de Gueri, s'i tròba una supèrba vista panoramica a 360° (taula d'orientacion a la cima) sus los Monts Domas, lo puèi de Sant Circ mas tanben los Mmonts de Cantal. A la fin de la montada, un escalièr de fusta facilita la progression dels caminaires e dels passejaires.

Etimologia modificar

Bana significa «còrna» per l'aspècte de la montanha.[3]

Geologia modificar

La Bana d'Ordancha es una cima d'origina volcanica qu'aparten a l'ensemble Monts DòrSant Circ eissit d'una erupcion de traquiandesita. Es un volcan de tip estrombolian aparegut i a mai o mens 2 milions d'ans e, dempuèi sa formacion, patís una intensa erosion causada per l'escolament, lo vent e sustot la gelifraccion. Los talusses d'esbudèls sul flanc sud datan de la fin de la glaciacion de Würm.

La Bana d'Ordancha a donat tanben lo nom a una ròcha magmatica volcanica, l'ordanchita, varietat de traquiandesita que fai partida de las tefritas.

Aviacion modificar

La cresta que va del puèi Lop a la bana d'Ordancha (sus un ais nòrd-èst al sud-oèst) constituïssiá un aerodròm istoric del vol a vela.

Sas coordenadas son 45° 37′ 00″ N, 2° 47′ 00″ E a mi-pista e son altitud 1 460 m.[4]

Nòtas e referéncias modificar

  1. Bonaud, Piare. Grammaire générale de l'auvergnat à l'usage des avernisants. Chamalièras: Cercle Tèrra d'Auvèrnha (Eubransa/Traveaux). «Tieu de Basi» 
  2. Forst, Bettina. Auvergne : avec le Massif Central et la Vallée du Lot ; 50 randonnées sélectionnées au pays des volcans ; des Monts Dôme et des Monts Dore en passant par les Monts du Cantal jusqu'aux hauts plateaux de la Margeride et du Massif de l'Aubrac et au charmant cours de la rivière du Lot. Bergverlag Rother, 2006, p. 50. ISBN 9783763349319. 
  3.  Manufacture française des pneus Michelin. Guide de Tourisme Michelin Auvergne. Aulnay-sous-Bois: Michelin et Cie, Propriétaires Éditeurs, 1984. ISBN 2-06-003032-3. 
  4.  Institut Geografic Nacional (IGN). www.geoportail.fr.

Articles connèxes modificar