Zambèzi
Zambèzi a la termièra de Namibia, Zambia, Zimbabwe e Botswana
Zambèzi a la termièra de Namibia, Zambia, Zimbabwe e Botswana
Caracteristicas
Longor 2,574 km
Bacin 1 390 000 km2
Debit mejan 3 500 m3⋅s-1
Riu
Font Zambezi Source National Forest, Districte d'Ikelenge,Província del Nòrd-Oèst, Zambia
 · Localizacion 11° 22′ 11″ S, 24° 18′ 30″ E
Embocadura Ocean Indian
 · Localizacion 18° 34′ 14″ S, 36° 28′ 13″ E
Geografia
Païses traversats Zambia, Angòla, Namibia, Botswana, Zimbabwe,Moçambic

Zambèzi es un flume de l’Africa Australa, lo quatren del continent per la longor, après Nil, Còngo e Nigèr. La superfícia de son bacin de drenatge es de 1390000 km2, un pauc mens de la mitat de la de Nil . Lo flume de 2574 km de long a la font en Zambia e travèrsa l'èst d'Angòla, long de la frontièra nòrd-èst de Namibia e de la frontièra nòrd de Botswana, puèi long de la frontièra entre Zambia e Zimbabwe fins a Moçambic, ont travèrsa lo país per s'escampar dins l'ocean Indian.

Lo bacin de Zambèzi
Aqueste article es un esbòs.

Podètz partejar vòstras coneissenças en lo melhorant (cossí ?).

La caracteristica pus notabla de Zambèzi son las cascadas Victòria e d'autras cascadas coma las cascadas Chavuma a la frontièra entre Zambie e l'Angòla, e las cascadas Ngonye, près de Sioma dins l'oèst de Zambia.

Existisson doas principalas fonts d'energia idroelectrica sul flume, la restanca de Kariba, qu'alimenta Zambia e Zimbabwe, e la restanca de Cahora Bassa en Moçambic, que provesís d'energia a Moçambic e Sud Africa. I a doas autras centralas electricas pus pichonas long de Zambèzi en Zambia, una a Victoria Falls e l'autra près de Kalene Hill dins Ikelenge District.