Willem Barentsz (1550, Terschelling - 20 de junh de 1597, Nòva Zembla) es un navegaire e un explorator neerlandés de la segonda mitat dau sègle XVI. Pionier de l'exploracion de l'Ocean Artic, son nom foguèt donat a la Mar de Barents.

Carta de 1601 representant lo premier viatge artic de Barentsz.

Originari dei Províncias Unidas, foguèt marin e cartograf, especialament en Mar Mediterranèa. En 1594, menèt una expedicion a la recèrca dau Passatge dau Nòrd-Èst. Aquò li permetèt d'agantar l'illa de Nòva Zembla mai foguèt blocat per la banquisa. Un an pus tard, una segonda temptativa foguèt arrestada a l'iilla de Vaigach. Après aquela revirada, organizèt una tresena expedicion destinada a passar l'ivèrn dins la region per aprofichar la disparicion de la banquisa e avançar mai vèrs l'èst. Aquò li permetèt d'agantar Spitzberg. Pasmens, l'ivernatge dins la region de Nòva Zembla afebliguèt fòrça Barentsk que moriguèt lo 20 de junh de 1597[1].

Liames intèrnes modificar

Bibliografia modificar

  • (fr) Gerrit de Veer (trad. Xavier de Castro), Prisonniers des glaces 1594-1597. Les expéditions de Willem Barentsz le premier hivernage dans les glaces et la découverte du Spitzberg, Chandeigne, coll. « Magellane poche », 2018.

Nòtas e referéncias modificar

  1. Pasmens, la màger part de son equipatge subrevisquèt e poguèt s'entornar en Euròpa.