Universitat d'Umeå

L'Universitat d'Umeå (en suedés: Umeå universitet) es una universitat que se situa a Umeå, una vila importanta de la region centre-nòrd de Suècia. L'entitat foguèt fondada en 1965 e es la cinquena universitat mai anciana del país.

Vista parciala de l'Universitat d'Umeå

En 2012, l'universitat foguèt classificada 23ena mondialament demest las institucions d'educacion superiora que sa creacion es inferiora a 50 years per la revista britanica Times Higher Education (THE). L'an seguent, en 2013, se vegèt arribar en primièra posicion de las universitats suedesas dins lo Baromètre dels Estudiants Internationals en foncion de la satisfaccion dels estudiants estrangièrs.

L'Universitat d'Umeå comptava en 2013 mai de 36.000 estudiants inscriches qu'aproximativament 17.000 d'eles i estudiavan en temps complet envirats per una equipa de 365 ensenhaires. L'estructura emplega en total mai de 4.000 personas.

Es coneguda internacionalament subretot per sas aportacions dins los domenis scientifics e tecnics. Aital foguèt pionièra dins las sciéncias naturalas amb sas recercas sul genòma del píbol, e aportèt de bèlas contribucions dins lo domeni de las matematicas, mai que mai al nivèl del problèma de Gleason e dels espacis foncionals de las fractalas. Sa facultat de concepcion industriala es de las mai prestigiosas mondialament.

Organization modificar

 
Mapa de l'Universitat d'Umeå (OpenStreetMap)

L'Universitat d'Umeå compta quatre facultats e nòu escòlas de campus, amb de dependéncias addicionalas dins las vilas de Skellefteå e Örnsköldsvik.

Aquestas quatre facultats son:

  • La Facultat de Letras e Umanitats
  • La Facultat de Medecina
  • La Facultat de Sciéncias e de la Tecnologia
  • La Facultat de Sciéncias socialas

Presidents de l'Universitat modificar