Un Truèlh d'òli es un molin permetent d'espremir las olivas per ne traire d'òli.

Truèlh modèrne en sistèma de contunh d'un truèlh d'òli d'oliva

Truèlh amb sistema tradicional modificar

 
Ancian trudèlh a la capèla al còr de las cavas del palais Sant Firmin (Gòrda)

Fins a la mitat del sègle XX la tecnologia utilizada cambièt gaire al respècte d'aquela dels temps del romans:

Aprèp lo lavatge de las olivas per leva tèrra, pèiras o autres rèstas començava lo procediment d'extraccion amb las fasas seguentas:

  • Mòler amb tres o quatre bestortièrs conics de pèira sus un sòcle tamben de pèira. Lo mecanisme èra mogut per la fòrça d'un animal e mai recentament per un motor. Lo processus dura entre 15 e 30 minutas.
  • Batre lentament e de contunh la massa resultant per facilitar la formacion de gotas mai grandas de 30 microns de diamètre aquelas que pòdon separar de l'aiga de vegetacion.
  • Premsar amb premsas idraulicas formant una colomna de cofins alternats amb de pasta d'olivas. Lo chuc forma l'òli e es recuelhit.
  • Decantar: Per separar l'òli de la partida liquida. Es pausada sus de pichons dipositius de ceramica de fons conic que facilita la separacion.


Truèlh amb sistèmas modèrnes modificar

A diferéncia del sistèma tradicional qu'es discontinú, los sistèmas modernes de doas o tres fasas son continús.

Per mòler s'utilisa de maquinas cilindricas equipadas amb martèls mecanics. Per batre s'utiliza tres cilindres vuèits amb paletas per tornar mòler la pasta. L'extraccion se fa a travèrs d'una centrifujosa oritzontala que lo liquid se separe per diferéncia de densitat qu'i a amb l'òli.


Galariá modificar

Voir aussi modificar

Ligams extèrnes modificar