La SNCF Société nationale des chemins de fer français (Societat Nacionala dels Camins de Fèrre Franceses) es una de las principalas entrepresas publicas francesa, dels sector del transport ferroviari. Es una entrepresa del grop SNCF.

TGV de la SNCF (tren d'ensag)
Mapa de las linhas expleitadas per la SNCF

Presentacion modificar

La forma juridica de la SNCF es aquela d'un establisment public de caractèr industrial e comercial (EPIC)[1], qu'a de participacions majoritarias o totalas dins de societats de drech privat dins l'encastre del grop SNCF. Lo sèti social de la SNCF se troba a París

L'EPIC, emplega prèp de 160 000 personas (2010) per un chifra d'afars de 17,8 miliards d'èuros (2009), exercís una activitat dobla:

  • entrepresa ferroviària cargada de l'expleitacion comerciala dels servicis de transpòrt ferroviari de viatjaires e de merças, en cambi de 4,5 miliards d'èuros de redevença pagats a RFF[2].
  • expleitacion e manteniment, pel compte de RFF (Ret Ferrat Francés), del malhum ferrat nacional francés (mejans una convencion de gestion).

La SNCF expleita prèp de 32 000 km de linhas, que 1 850 km de linhas de granda velocitat (junh 2007) e 14 800 km de linhas electrificadas. Fa circular en mejana 14 000 trens cada jorn e transpòrta 1 miliard de personas cada an. Per son volum d'activitat, es la segonda entrepresa ferroviària de l'Union Europèa aprèp la Deutsche Bahn.

Lo rèste del grop SNCF, emplega prèp de 68 000 personas per 7,1 miliards d'èuros de chifra d'afars (2009)[3], intervient dans les domaines suivants :

Lo president es Jean-Pierre Farandou

Fonts modificar

Nòtas e referéncias modificar

  1. (fr)Perfil e los chifras claus sul site de la SNCF PDF [1]
  2. (fr)Site oficial de RFF, Tarificacion
  3. (fr)Perfil del grop SNCF

Bibliografia (fr) modificar

  • Une entreprise publique dans la guerre, la SNCF, 1939-1945; ed: AHICF / PUF; 2001; París
  • SNCF, la machine infernale; ed: Le Cherche Midi; Nicolas Beau, Laurence Dequay, Marc Fressoz; París (2004)
  • SNCF, la mutation impossible ?; Jean-Claude Gawsewitch; coll: Coup de gueule; François Regniault