Rosina de Pèira

cantaira occitana

Rosina de Pèira (Havars (Arièja), 3 de març de 1933, - 16 de junh de 2019[1][2], es una cantaira de cançon tradicionala en occitan. Es escaissada la « Oum Khalsoum » occitana.[3] Recebèt dos còps lo grand prèmi internacional del disc de l'Acadèmia Charles Cros.

Comencèt sa carrièra al començament dels ans 1970.

S'inicièt a la lenga occitana, a la cultura e a la cançon tradicionala occitana alprèp de sos grands parents e parents puèi foguèt als Balets Occitans de Tolosa amb son amiga Francesa Daga. Es una Occitana de Volvèstre en Arièja que mestreja los cinc grands dialèctes occitans.

Fa sovent de concèrts amb sa filha Martina ; en 1974 fonda son pròpri ostal de disques : lo labèl Revolum. Recebèt dos còps lo grand Prèmi Internacional del Disc de l'Acadèmia Carles Cròs.

AcuèlhModificar

Aculhís los toristas que vòlon descobrir Arièja e los Pirenèus ariegeses a sa taula e cambras d'òstes a Fabàs.


Discografia (albums)Modificar

  • 197? : Los dus filhets del rei (amb sa filha Martina)
  • 1974 : Rosina de Peira e Martina
  • 1975 : Se io sabiai volar
  • 1979 : Cancons de Femnas (premiat per l'Acadèmia Carles Cròs)
  • 198? : Same
  • 1981 : Ié (amb sas filhas Martina e Clara)
  • 1983 : Trobadors
  • 1984 : Nadal encara (amb sas filhas Martina, Clara e, Francesa Daga, premiat per l'Acadèmia Carles Cròs)
  • 1988 : Arieja o mon pais (amb sa filha Martina e Clara Daga)
  • 1992 : Anueit
  • 1999 : Occitans
  • 2004 : Sul viu (gospel d'Oc)

Nòtas e referénciasModificar

  1. Ei mòrta Rosina de Pèira, icòna dera naua cançon occitana
  2. Nos a quitats Rosina de Pèira - Jornalet.com
  3. (fr) « Pèira, Rosina de », notícia d'autoritat persona n° FRBNF13957020, catalòg Bn-Opale Plus, Bibliotèca Nacionala de França, creada lo 13 de julhet 1993, modificada lo 9 d'agost de 2005

Ligam intèrneModificar

Ligams extèrnesModificar