Lo nom rei pòt designar:

  • Una mena de monarca qu'es governaire o cap d'Estat. Aqueste títol de rei (o de reina dins qualques cases escasses) se transmet ereditàriament, levat de qualques excepcions istoricas o actualas. Un estat governat per un rei se sona una monarquia, e aqueste sistèma de govèrn qu'es senhorejat per un rei pòt èsser diferent en foncion dels païses. Dins fòrça monarquias actualas, mai que mai en Euròpa, lo rei o la reina an un ròtle variable mas en general simbolic, dins lo govèrn de l'estat.
  • una de les peças del jòc d'escacs. N'es la figura principala, pr'amor que l'objectiu de cada jogaire es la captura del rei de l'adversari. Lo rei se pòt passejar dins totas las direccions, que siá en verticala, orizontala o diagonala, pasmens pòt sonque se desplaçar d'una casa cada còp, franc del moment que se fa lo movement sonat lo ròc.
  • una de las cartas de las cartas espanhòlas. Correspond al numèro 12, e es d'una biais general la carta mai fòrta aprèp l'as.
  • Una de las cartas francesas. A pas de nombre, mas per enumeracion se situa de longa en darrièr. Lo simbòl que l'acompanha es la letra K