Lo regalian es un concèpte politic francés que definís l'ensemble deis elements estacats a la sobeiranetat d'un Estat o de son cap suprèm. Es aparegut durant lo periòde de la monarquia francesa per designar lei drechs estacats a l'exercici de la reiautat. Après lo transferiment dau poder sobeiran de la corona au pòble, a pauc a cha pauc designat lei foncions politicas e administrativas de basa que despendon dirèctament de l'Estat. Pòt de còps èsser utilizat per descriure d'una maniera pus especifica de prerogativas dau president de la Republica que son d'eiretatges dirèctes dau poder reiau coma lo drech de gràcia.

Retrach de Loís XIV amb lei simbòls dei poders regalians (corona, espasa, man de justícia...).

Lo nombre de foncions regalianas es pas clarament definit. Generalament, son mencionadas lei cinc missions seguentas :

  • assegurar la seguretat exteriora per la diplomacia e la defensa dau territòri e deins interès nacionaus ;
  • assegurar la seguretat interiora gràcias ai fòrças de polícia ;
  • definir lo drech e assegurar lo bòn foncionament de la justícia ;
  • definir la sobeiranetat monetària en assegurant l'emission de la moneda ;
  • definir la sobeiranetat budgetària en votant lo budget de l'Estat, en definissent e collectant l'impòst e en assegurant la gestion dei finanças publicas.

Segon certanei corrents politics, de missions son suprimidas o apondudas. Per exemple, per lei liberaus coma Adam Smith, lo regalian èra constituït dei pretzfachs de proteccion de la societat còntra la violéncia, de definicion e d'aplicacion dei lèis e de construccion e maintenança deis infrastructuras e institucions publicas necessàrias au ben de la societat que lo sector privat podiá pas gerir (educacion, santat publica, aiga potabla, energia...).

Liames intèrnes modificar

Bibliografia modificar

Nòtas e referéncias modificar