Raymond Moretti
Naissença 23 de julhet de 1931
Niça
Decès 2 de junh de 2005
París
Nacionalitat francesa
Activitat(s) pintre
escultor
Influenciat per Pablo Picasso

Raymond Moretti es un pintre e escultor del sègle XX nascut a Niça lo 23 de julhet de 1931 e mòrt a París, lo 2 de junh de 2005.

Dins sas realizacions, i a d'afichas e de grands formats, e tanben d'illustracions. Recep tanben de monuments coma lo memorial Rashi a Tròias e de decors de la plaça del Capitòli de Tolosa. Illustrèt tanben una trentena de timbres per La Pòsta.

Biografia modificar

Nasquèt de parents italians d'origina modèsta, son paire èra un fustièr anarquista de Toscana e sa maire una femna de servici ombriana, avent fugits l'Itàlia faissista de Mussolini. En 1947 a 16 ans, pendèt « Moïses trencant las Taules de la Lei » qu'entrèt al Musèu de l'Universitat de Jerusalèm.

Los ans 1960 modificar

 
Moïses trencant las taulas de las leis.

En 1962, a la Villa Paradisio a Niça, amb Jean Cocteau, pendèt fòrça goachas e una òli sul tèma de « L'Edat de l'Aqüari ». En 1963 encontrèt Pablo Picasso, que venguèron amics. Picasso demorèt present tot lo long de la carrièra Moretti quitament dins mos moments dificils. En 1965, la mòstra des « Crits del Mond » à París amassèt dotze òlis de 12 mètres carrats caduna, que Olocaust ara expausat a Musèu de Tel Aviv. En 1967, la mòstra de la Courneuve de l'ensems de son òbra recebèt un acuèlhl trionfal.

Los ans 1970-1980 modificar

En 1973, son escultura « Lo Mòstre » atal nomenada per Joseph Kessel, es a la Défense a París. Aquela òbra monumentala ocupa una superfícia de 1 000 mètres carrats sus cinc estatges.

En 1979, decorèt lo Forum des Halles de París d'una gigantesca frèsca de 200 mètres carrats consacrada a l'istòria de l'Umanitat. e tanben illustrèt lo libre De Gaulle per André Malraux.

En 1980, amb lo grand Rabbin d'Israèl Shlomo Goren, illustrèt lo « Haggadah de la Va copa » amb una traduccion de Léon Ashkenazi e un tèxte del grand Rabbin de França René Samuel Sirat.

En 1981, realisèt de decors per la television francesa. Avec lo grand Mèstre Michel de Just, illustrèt un libre sus la Francmaçonariá Camin Initiaciatic. Escultèt Lo pendul dels Quatre Temps a la Défense. Omenatge a Don Quichòte: primièra de cobertura de l'obratge Don Quijote, Profeta y cabalista.

En 1982, creacion del libre d'art Les Illuminations de Rimbaud. Parucion de Massada sus de tèxtes del General Moshe Dayan e Uzi Narkis.

Dessenhèron per Vacheron-Constantin, la « Kalllista », alara la mòstra mai cara del mond. Participèt al libre Jazz amb Frank Tenot, Daniel Filipacchi, Michel Legrand, Claude Nougaro.

En 1984, Moretti creèt las afichas de la campanha electorala de Shimon Peres en Israèl. Dos sagèls consacrats a la comemoracion del Desbarcament e a la Resistança son dessenhats per Moretti e mai d'autres encara.

En 1985, parucion de « L'Homme de la Mancha » e en 1986, « Les Œuvres Poétiques » de Jacques Brel.

En 1987, illustracion de l'album Par Amour de Nana Mouskouri.

En 1988, « La Yona », colomba biblica estilizada amb de caractèrs de l'alfabèt ebrieu, orna lo porgue do dos sanctuaris embessonats, la granda sinagoga de la Victòria de París e la granda sinagoga Hekhai-Schlomo a Jerusalèm.

En 1989, lo peintre illustrèt, pel bicentenari de la Revolucion Francesa compausèt una frèsca de fuòc de 60 mètres de larg su 20 mètres de naut.

Los ans 1990 modificar

En 1990, decorèt, a la Défense, una trista chiminèa d'aeracion de 32 mètres de naut. Inaugurèt a Tròias lo « Memorial Rashi », una esfère en acièr carbòn de 2,80 m de naut gravada de signes ebraícs.

Realizèt una estatua qu'orna lo Centre europèu de la Preïstòria a Talteüll.

En 1993, crèt lo trofèu del Djangodor, un prèmi pels musicians de jazz.

 
La crotz del Capitòli de Tolosa dessenhada per Moretti
 
Las òbras de Moretti jos las arcadas de la plaça del Capitòli de Tolosa

En 1995, inauguracion a la Plaça del Capitòli a Tolosa del sol es ornat per una crotz occitana e dels dotze signes del zodiac.

En 1997, inauguracion jos las arcadas de la plaça del Capitòli de Tolosa los plafons ornats de 29 quadres de 2,5 m sus 3,10 m illustrant l'istòria de la ciuitat dempuèi mai de dos milenaris.

Ligams extèrnes e referéncias modificar