Una quichada de man es un tipe de ritual cort, ont doas mans drechas o esquèrras son trucada una amb l'autra, mai sovent realizat quand doas personas s’encontran o sedonan comjat, o quand s'acaba un acòrdi. L’objectiu es de mostrar de bonas intencions e benlèu a l’origina èra un gèst per mostrar que las mans portavan pas d’armas.

Quichada de man
Antiòc I de Commagene tocant las mans amb Eraclè (Musèu Britanic).
Moneda de Nerva amb una quichada de man dins un de sos revèrses.

Es considerat sovent ofensant de refusar una quichada de man e dins la majoritat dels cercles socials s'espera que la persona amb lo màger estatus social siatz qual l’inicie.

Autres còp èra considerat coma una insulta donar la man esquèrra puslèu que la drecha. E, endacòm mai (Africa, los païses arabs e Índia, subretot) es considerat de fòrça marrida educacion donar la man esquèrra, qu'es la man utilizada per se netejar après defecar.


La quichada de man es originària de l'Euròpa Occidentala e foguèt utilizada dins sa forma modèrna pel primièr còp pels quaquers angleses al sègle XVII.

L'origina de la quichada de man data de l'edat mejana, los cavalièrs per se saludar "donavan" la man contrària d’ont portavan l'espasa, (qu’èra mai sovent èra penjada a l'esquèrra) de s'ofrir aquesta man segur que tirariá pas l'espasa.

Ara la quichada de man es utilizada dins tot lo mond, quitament se de culturas possedisson de formas alternativas de saludar. Se dich que de societats secrètas e de grops privats convenisson de salutacions de mans singularas.