Preambul de la Constitucion de la Cinquena Republica francesa

Lo preambul de la Constitucion de la Cinquena Republica francesa es un tèxt d'introduccion a la constitucion francesa. Sa portada juridica demora principalament dins los remandaments a la Declaracion dels Dreches de l'Òme e del Ciutadan, al preambul de la Constitucion de 1946 e, dempuèi 2005[1], a la Carta de l'environament, integrant atal aquestes tèxts al blòt de constitucionalitat.

Lo tèxt de l'article modificar

«Lo pòble francés proclama solemnament son estacament als Dreches de l'Òme e als principis de la sobeiranetat nacionala tals qu'an foguèron definits per la Declaracion de 1789, confirmada e completada per lo preambul de la Constitucion de 1946, atal qu'als drechs e devers définits dins la Carta de l'environament de de 2004.
En vertut d'aquestes principis e d'aquel de la libre determinacion dels pòbles, la Republica ofrís als territòris d'otramar que manifèstan la volontat d'i aderir d'institucions novèlas fondadas sus l'ideal comun de libertat, d'egalitat e de fraternitat e concebudas en vista de lor evolucion democratica.»

Nòtas e referéncias modificar

  1. (fr) Lei constitucional no 2005-205 del 1er de març de 2005.

Vejatz tanben modificar

Articles ligats modificar

Ligams extèrnes modificar