Oyapock
(Wiapoco (nl , Oiapoque (pt)
Lo saut Maripa sus Oyapock.
Lo saut Maripa sus Oyapock.

Oyapock : frontièra Guaiana-Brasil
Caracteristicas
Longor 403,4 km
Bacin 26,820 km2
Debit mejan 835 m3⋅s-1 (Maripa)
Riu
Font font
 · Coordenadas 2° 11′ 18″ N, 53° 16′ 29″ E
Embocadura Ocean Atlantic
 · Coordenadas 4° 14′ 23″ N, 51° 37′ 37″ E
Geografia
Païses traversats Bandièra de França França (riba esquèrra)
Bandièra de Brasil Brasil (riba drecha)

L'Oyapock, ancianament Wiapoco, en neerlandés e en portugués Oiapoque, es un flume que marca la frontièra entre Brasil e França en Guaiana dempuèi 1713 amb la signatura del tractat d'Utrecht. Mas, aquesta frontièra foguèt reconeguda per França sonque qu'après un arbitratge internacional en 1900; França estimava en que la Guaiana francesa s'espandissiá fins al Rio Araguari.

Geografia modificar

De 403,4 km de longor en França[1], sa font es al Brasil, Estat d'Amapá, al Nòrd de la Serra Uassipein.

Un pont sus l'Oyapock Liga la vila de Saint-Georges-de-l'Oyapock en Guaiana e la vila d'Oiapoque al Brasil. Sa construccion es acabada dempuèi agost de 2011, mas foguèt inaugurat qu'en març de 2017. Fòrça piroguièrs permeton tanben de passar lo flume per anar a Oiapoque.

Aquesta frontièra es vigilada de contunh per la gendarmeria nacionala e pels legionaris del 3n REI a Saint-Georges-de-l'Oyapock e a Camopi. Aquestes pòstes avançats son utilizats coma partença de las missions de contraròtle de la gendarmeria e de l'armada (luta contra la recerca d’aur salvatge, immigracion clandestina, lo trafec d'esséncias etc.)

 
Lo saut Maripa sus Oyapock.

A vint minutas de veitura al sud de Saint-Georges, puèi detz minutas de caminada seguent una anciana via de camin de fèrre d’escart de 60 cm servissent al transferiment de las pirògas o alara a vint minutas de priòga, se pòt decobrir saut Maripa, un dels mai bèls sauts de Guaiana.

Idrologia modificar

La superfícia del bacin idrografic d'Oyapock es de 25 120 km2 a Maripa. Son debit interannal o modul i es de 835 m3/s e son debit especific de 33,2 L/s per km2. Lo flume presenta un peroòde d’aigada de febrièr a junh pendent la sason de las pluèjas e un periòde d’estivatge de setembre a novembre al moment de la sason seca. Las valors extrèmas mesuradas pel debit mensal sul periòde 1953-1995 son egalas a 71 m3/s e 3 485 m3/s.Modèl:Relevé hydrologique

Afluents modificar

Istòria modificar

Es su las broas de l'Oyapock que moriguèt en 1624 Jessé de Forest qu’aviá organizat, amb Willem Usselincx, l'installacion de familhas josievas e protestantas wallonas vengudas d'Avesnes-sur-Helpe, jol capinajat de Jan de Moor, una de las primièras implantacions europèas sus la Còsta Salvatja. L'istòria cartografica del bas-Oyapock, de 1506 a 1900, foguèt marcada dins un obratge de Patrick Pérez en 2017[2].

Galeria modificar

Vejatz tanben modificar

Nòtas e referéncias modificar

Referéncias modificar

  1. Modèl:Sandre
  2.  {{{títol}}}.