Los nitrits son los sals de l'acid nitrós. L'acid nitrós es un acid instable de formula HNO2. La formula de l'ion nitrit es NO2-.

Estructura de l'ion nitrit

Confusions possiblas

modificar

Cal pas confondre amb, per exemple:

Toxicitat

modificar

Dins los cors d'aiga, per exemple canalizats, e dins las regions densament abitadas o d'agricultura intensiva, los nitrits son sovent un paramètre important de desclassament dels cors d'aiga.

Per l'Òme e los mamifèrs, la preséncia de nitrits dins la sang empacha l'emoglobina de fixar convenablament l'oxigèn. Es una de las causes de la « malautiá blava del noirigat », o « metemoglobinemia » . En abril 2011, 3 enfants ne son morts en China[1].

Es perque lo taus en nitrits dins l'aiga potabla es reglementada (per exemple per la preparacion de las poparèlas) e, indirectament aquela nitrats en rason de lor capacitat a se transformar en nitrits.

En mitan acid, coma es lo cas dins l'estomac, los nitrits, sovent presents dins la carnsalada coma aditius, forman amb los aminas secondaris dels nitrosamins toxics, plan versemblablament cancerigèns[2].

Proprietats

modificar

L’ion nitrit a un comportement plan diferent de l'ion nitrat, subretot, se liga al metal. Los nitrits alcalins son solubles dins l'aiga e igroscopics.

Exemples de nitrits:

Obtencion

modificar

Los nitrits alcalins sot obtenguts per decomposicion dels nitrats correspondents vèrs 1 200 °C.

Se los prepare actualament per sintèsi pendent la produccion de l’acid nitric.

Utilizacions

modificar
  • Conservacion de la vianda
  • Agricultura: La bacteria Nitrosomonas convertís l'amoniac de las plantas, resultant de l'azòt, en dioxid d'azòt puèi Nitrobacter transforma lo nitrit en nitrat absorbat per las raíces.
  • Transformacion d'aminas en sals de diazòni, basa de l'industria dels colorants organics

Vejatz tanben

modificar

Articles connèxes

modificar

Ligams extèrnes

modificar
  1. 3 enfants morts en Chine
  2. Centre de référence sur la nutrition de l'Université de Montréal: les nitrates et les nitrites