Dobrir lo menú principal
Blason de Fiji.

Lo primièr ministre es lo cap de govèrn de Fiji. Es membre del partit pus important, e es nomenat pel president.

Vaquí la lista dels primièrs ministres e Cap de Ministres de Fiji dempuèi lo 1967.

Somari

Fiji abans l'independénciaModificar

# Imatge Nom
(Naissença-Decès)
Començament Final Partit
Primièr Ministre de la colonia de Fiji
1   Ratu Sir Kamisese Mara
(1920–2004)
20 de setembre de 1967 10 d'octobre de 1970 Alliance Party

Fiji aprèp l'independénciaModificar

Primièr Ministre Periòde de govèrn Partit
# Imatge Nom Començament Final
1   Kamisese Mara
(1920–2004)
10 d'octobre de 1970 13 d'abril de 1987 Alliance Party
2   Timoci Bavadra
(1934–1989)
13 d'abril de 1987 14 de mai de 1987 Fiji Labour Party
cap entre lo 14 de mai de 1987 e lo 5 de decembre de 1987 [1]
(1)   Kamisese Mara
(1920–2004)
5 de decembre de 1987 2 de junh de 1992 cap[2]
3 Sitiveni Rabuka
(1948–)
2 de junh de 1992 19 de mai de 1999 Soqosoqo ni Vakavulewa ni Taukei
4   Mahendra Chaudhry
(1942–)
19 de mai de 1999 27 de mai de 2000 Fiji Labour Party
5   Tevita Momoedonu
(1941–)
27 de mai de 2000
(durant minuts)[3]
Fiji Labour Party
cap entre lo 27 de mai de 2000 e lo 4 de julhet de 2000[1]
6   Laisenia Qarase
(1941–)
4 de julhet de 2000 14 de març de 2001 cap[4]
  Tevita Momoedonu
(1941–)
14 de març de 2001 16 de març de 2001 Fiji Labour Party
(6)   Laisenia Qarase
(1941–)
16 de març de 2001 5 de decembre de 2006 Soqosoqo Duavata ni Lewenivanua[4]
7   Jona Senilagakali
(1929–2011)
5 de decembre de 2006 4 de genièr de 2007 cap[5]
8   Frank Bainimarama
(1954–)
5 de genièr de 2007 10 d'abril de 2009 cap[6] (militar)
cap, entre lo 10 d'abril de 2009 e lo 11 d'abril de 2009
(8)   Frank Bainimarama
(1954–)
11 d'abril de 2009 31 de març de 2014 militar
(8)   Frank Bainimarama
(1954–)
31 de març de 2014 uèi FijiFirst

Vejatz tanbenModificar

ReferénciasModificar

  1. 1,0 et 1,1 Dos còps militars en 1987 e un civil en 2000 daissèron vacant la carga durant aquel temps.
  2. Lo partit de Mara foguèt dissolgut en lo còp d'Estat de 1987.
  3. Momoedonu foguèt nomenat primièr ministre durant un còp d'Estat, en èsser l'unic ministre que se trobava pas dins lo parlament.
  4. 4,0 et 4,1 Qarase fondèt lo Soqosoqo Duavata ni Lewenivanu après aver ocupat pel primièr còp la carga de primièr ministre.
  5. Senilagakali foguèt nomenat Primièr ministre interin per Frank Bainimarama, en prene aquel lo contraròtle del govèrn.
  6. Après retornar la presidéncia a Josefa Iloilovatu Uluivuda aquel lo nomenèt Primièr ministre.