Lista dels presidents d'Afganistan

lista d'un projècte Wikimèdia

Lo president d’Afganistan es lo cap d'Estat, cap de govèrn d’Afganistan e lo comandant en cap de las fòrças armadas.

Blason d'Afganistan.

L'actual president d'Afganistan es Ashraf Ghani.

Afganistan es estat intermitentment una republica – entre lo 1973 e lo 1992 e dempuèi 2001 cap a davant - en unes autres tempses es estat govèrnada per una varietat de reis, emirs e (jols regims mujahidin e taliban dins las annadas 1990) govèrnants islamistas.

Presidents d’AfganistanModificar

# Nom Imatge Començament del govèrn Fin del govèrn Partit polític
Republica d'Afganistan
1 Mohamad Daud Khan
President de la Republica[1]
17 de julhet de 1973 27 d'abril de 1978 Partit Nacional Revolucionari
Dictatura militara
2 Abdul Qadir Dagarwal
Cap del Conselh Revolucionari
de las Fòrças Armadas
[2]
  27 d'abril de 1978 30 d'abril de 1978 Partit Popular Democratic d’Afganistan
Republica Democratica d’Afganistan
3 Nor Mohammad Taraki
Cap del Conselh Revolucionari[3]
  30 d'abril de 1978 16 de setembre de 1979 Partit Popular Democratic d’Afganistan
4 Hafizullah Amin
Cap del Conselh Revolucionari[3]
  16 de setembre de 1979 27 de decembre de 1979 Partit Popular Democratic d’Afganistan
5 Babrak Karmal
Cap del Conselh Revolucionari[4]
27 de decembre de 1979 24 de novembre de 1986 Partit Popular Democratic d’Afganistan
6 Haji Mohammad Chamkani
Cap del Conselh Revolucionari[5]
  24 de novembre de 1986 30 de setembre de 1987 independent
7 Mohamad Najibollah
Cap del Conselh Revolucionari[4]
  30 de setembre de 1987 30 de novembre de 1987 Partit Popular Democratic d’Afganistan
Republica d’Afganistan
7 Mohamad Najibollah
President de la Republica[4]
  30 de novembre de 1987 16 d'abril de 1992 Partit Popular Democratic d’Afganistan
( fins al 1990)
Partit Democratic Watan
(après 1990)
8 Abdol Rahim Hatef
President provisòri de la Republica[6]
  16 d'abril de 1992 28 d'abril de 1992 Partit Popular Democratic d’’Afganistan
Estat Islamic d’Afganistan
9 Sibghatollah Mojaddedi
President interim de l’Estat Islamic[7]
  28 d'abril de 1992 28 de junh de 1992 Front Nacional per la Liberacion d’Afganistan
10 Borhanoddin Rabbani
President de l’Estat Islamic[8]
  28 de junh de 1992 27 de setembre de 1996 Jamiat-e Islami - Asociacion Islamica d’Afganistan
11 Mohamad Omar
Cap del Conselh Suprèm'[9]
  27 de setembre de 1996 13 de novembre de 2001 Taliban
Estat Islamic provisòri d’Afganistan
10 Borhanoddin Rabbani
President de l’Estat Islamic[8]
  13 de novembre de 2001 22 de decembre de 2001 Jamiat-e Islami - Asociacion Islamica d’Afganistan
12 Hamid Karzai
President provisòri de l’Estat Islamic[10]
  22 de decembre de 2001 19 de junh de 2002 cap (independent)
12 Hamid Karzai
President de l’Estat Islamic[10]
  19 de junh de 2002 7 de decembre de 2004 cap (independent)
Republica Islamica d'Afganistan
12 Hamid Karzai
President de la Republica Islamica[11]
  7 de decembre de 2004 29 de setembre de 2014 cap (independent)
13 Ashraf Ghani
President de la Republica Islamica
  29 de setembre de 2014 uèi cap (independent)

ReferénciasModificar

  1. Rubin, Barnett Encyclopædia Iranica DĀWŪD KHAN – Editor: Ehsan Yarshater Online Edition, Columbia University, Estats Units
  2. Jos la dictatura militara, Abdul Qadir Dagarwal foguèt el Cap Militar del Conselh Revolucionari
  3. 3,0 et 3,1 Noor Mohammad Taraki – Biografia sus afghanland.com
  4. 4,0 4,1 et 4,2 First Five Years of Soviet Occupation - Autor: J. Bruce Google Books. ISBN 9780788111112
  5. Afghan Tribal Leader Named Acting President., 24 de novembre 1986. The New York Times. Section A.
  6. Sovinformbi︠u︡ro and Agentstvo Pechati "Novosti." The Daily Review Google Books
  7. Amnesty offer to Taleban leader - BBC News 9 de maig 2005
  8. 8,0 et 8,1 Timeline: Afganistán - BBC News - en anglés
  9. Pendent lo govèrn dels talibans, lo títol de "president" _èra remplaçat pel de "Cap del Conselh Suprèm"
  10. 10,0 et 10,1 Del 22 de decembre 2001 al 19 de junh de 2002 Hamid Karzai foguèt lo cap del Govèrn Provisòri
  11. Afghan president urges April poll - BBC News - 28 de febrièr de 2009 en anglés