Irène Koki Mutungi

Irène Koki Mutungi, nascuda en 1976 a Kenya, es una pilòta de linha kenyana. Foguèt la primièra femna sul continent african a devenir comandanta de bòrd. Es una comandanta sul Boeing 787 Dreamliner, e vòla per Kenya Airways, la companhiá aeriana nacionala de Kenya.

Fichièr:Irene Koki Mutungi.jpg
Koki Mutungi.

Biografia modificar

Debuts e formacion modificar

Nascuda en 1976 de parents kenyans, son paire èra pilòt de linha a Kenya Airways[1] e a dempuèi pres sa retirada e es consultant per l'aviacion. Koki va a l'escòla Moi Girls School Nairobi. Après sas estudis segondàrias, en 1992 a l'edat de 17 ans, s'inscriut a l'escòla de pilotatge de Nairòbi a l'aeropòrt Wilson[1], ont obten sa licéncia de pilòta privada. Contunha sa formacion de pilòta a Oklahoma City, als Estats Units, ont obten sa licéncia de pilòta comerciala per l'administracion federala de l'aviacion[2].

Carrièra modificar

 
Un Boeing 787 de Kenya Airways.

Tòrna a Kenya en 1995, e es engatjada per Kenya Airways, ont demòra la sola femna pendent sièis ans[3]. En 2004, deven la primièra femna africana comandanta d'un avion comercial, sul Boeing 737[2], e mai tàrd lo 767.

A après seguit l'estagi d'adaptacion que li a permés de far la transicion per èsser comandanta d'un 787 Dreamliner, fasent d'ela la primièra femna comandanta al mond per aqueste aparelh.

Nòtas e referéncias modificar

  1. 1,0 et 1,1 (fr) Bruno Meyerfeld, La première pilote africaine de long-courriers : « Chaque jour je dois prouver que je suis à la hauteur », Le Monde, 13 de decembre de 2016.
  2. 2,0 et 2,1 (en) Kevin Ritchie, No limit to ‘ambassador’ pilot’s feats, IOL, 7 de julhet de 2014.
  3. (en) Startup lessons from Kenya's successful women job creators, Nation, 16 de julhet de 2014.

Veire tanben modificar

Sus d'autres projècte de Wikimedia:
 
Commons
Commons

Articles ligats modificar