Lo Pentium es una gamma de microprocessors amb arquitectura x86 produches per Intel, creat en 1993 al moment del desvelopament dels ordinators individuals amb ecran colors, capables de tractar rapidament fòtos, videos, fichièrs sons e videojòcs per PC. La marca a tanben vist Intel intrar sul mercat dels processors per servidors Windows NT puèi Linux, novèla estrategia qu'a contribuit a la fòrça fòrta auça de las societats de tecnologia de la segonda partida de las annadas 1990.

Microprocessors Intel Pentium.

La marca servit a designat mantun evolucions majoras (Pentium, Pentium Pro, Pentium 4) e minoras (Pentium MMX, Pentium II, Pentium III, Pentium M, Pentium D) de l'arquitectura de processor x86. Las autras marcas utilizadas parallèlament a la marca Pentium pels x86 son las marcas Celeron per l'intrada de gamma e Xeon per las estacions de trabalh e servidors informatics. En 2006, la marca Core a remplaçat Pentium pel segment principal del mercat, los Pentium Dual-Core sortits en 2007 essent de Core 2 d'intrada de gamma.

Nòtas e referéncias modificar

  • (fr) Aqueste article es parcialament o en totalitat eissit d’una traduccion de l’article de Wikipèdia en francés intitolat « Pentium (marque) ».