Gorg de l'Uèlh Dotz

Lo gorg de l'Uèlh Dotz es una dolina o cenòte situat sus la comuna de Fluris dins lo massís de la Clapa, e lo departament d'Aude. Es constituit de nautas parets calcàrias (40 m) e verdejantas que dominan l'estenduda d'aiga verda esmerauda.

Gorg de l'Uèlh Dotz.

Istòria modificar

L'aiga de l'avenc es salabrosa: la salinitat, mas tanben lo nivèl, vàrian amb la pluviometria e los movements de la mar (distant de sonque 1 500 mètres). La prigondor es de 15m mai o mens sus un fons de blòcs rocoses. Las exploracions nombrosas an pas mostrat cap de sortida de galariá penetrabla.

La legenda de l'Uèlh Dotz (tautologia constituida d'uèlh e dotz, font) conta que divèrses vaissèls aurián ensajat de penetrar dins la tuta de l'avenc per'mor de determinar lo luòc ont l'uèlh posa dins la mar, mas cap de las embarcacions partidas n'es pas jamai tornada. Aital, la font de la Uèlh Dotz rèsta totjorn indeterminada

Luòc protegit modificar

Per i accedir, cal estacionar lo veïcul siá al parcatge del Domeni de l'Ostalet e seguir lo camin pedestre cap al corral, siá al parcatge del gorg situat a la rota que va de Fluris a Sant Pèire de Mar.

Los banhs, en aquel luòc protegit (zòna de conservatòri del litoral), i son enebits perque son perilhoses.[1] Totun, aquelas nòrmas pas totjorn son seguidas e fòrça personas s'i banhan e i cabusson.[2][3]

Galariá fotografica modificar

 
Vista panoramica del gorg
 
Vista del gorg de l'Uèlh Dotz al massís de la Clapa

Film modificar

Lo gorg de l'Uèlh Dotz apareis al film Lo Gojat de tempèsta, de Jérôme Foulon filmat l'an 1996.

Nòtas e de referéncias modificar

Vejatz tanben modificar

Articles connèxes modificar

Ligams extèrnes modificar