François Astier foguèt un sindicalista agricòla e un òme politic occitan nascut lo 7 d'agost de 1855 a Soions (Ardecha) e mòrt lo 16 de genièr de 1934 a Montpelhièr.

Infotaula de personaFrancés Astièr
Nom(fr) François Astier Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naissença7 Agost de 1855 Modifica el valor a Wikidata
Soions Modifica el valor a Wikidata
Mòrt16 de genièr de 1934 Modifica el valor a Wikidata (78 ans)
Montpelhièr Modifica el valor a Wikidata
Deputat a l'Assemblada Nacionala
Modifica el valor a Wikidata
Donadas personalas
NacionalitatFrancesa
Activitat
PartitPartit Republican, Radical e Radical-Socialista Modifica el valor a Wikidata
Prèmis

Biografia modificar

Proprietari de vinhas dins Ardecha, Erau e Gironda, ven un animator important del sindicalisme agricòla republican dins Occitània. Fonda e presidís de caissas de credit agricòla, de caissadas d'assegurança mutualistas (contra l'incendi, la granissa e la mortalitat del bestial), de societats regionalas.

En 1909, es elegit deputat radical de l'Erau. Fa sesilha a la comission del comèrci e de l'industria. Es batut en 1910 e se representa pas a la deputacion enseguida, mas desplegèt una activitat pro intensa pendent aquesta unica annada de mandat, intervenent dins los domènis màger al subjècte de l'agricultura: ensenhament agricòl, òbras d'amenatjaments, tarifs doanièrs, cooperativas, repression de las fraudas, vendimia.

Es lo paire de Marcèl Francés Astièr.

Decoracion modificar

Fonts modificar

  • « François Astier », dins le Dictionnaire des parlementaires français (1889-1940), sous la direction de Jean Jolly, PUF, 1960

Ligams extèrnes modificar