Expedicion Terra Nova

Aqueste article es eissit d'una traduccion automatica e fa besonh d'unas correccions de gramatica, d'ortografia o de sintaxi.

L'Expedicion Tèrra Nòva (1910–1913), oficialament «Expedicion Britanica Antartica 1910», foguèt liderada per Robert Falcon Scott, quala aviá dirigit prèviament l'expedicion Discovery a l'Antartida lo 1901–1904. Lo nom popular de l'expedicion proven de lo sieu vaissèl de porgiment, la Tèrra Nòva.

Tripulació De Scott al Pol Sud, 18 de genièr de 1912. (D'esquèrra a drecha): Wilson, Scott, Oates; (seguts) Bowers, Edgar Evans

L'objectiu principal, tal coma l'exprimissiá Scott a lo sieu projècte, èra «arribar al Pol Sud e assegurar per l'empèri Britanic l'onor d'aquela conquista». L'expedicion aviá d'autres objectius: la recèrca scientifica e la exploració geografica e, malgrat èsser una aventura privada, aviá l'aprobacion pas oficiala del govèrn britanic (que collaborava amb la mitat dels còstes), lo Almirallat e la Royal Geographical Society.

L'expedicion aviá per far un programa scientific complet, e explorava la tèrra de Victòria e las Montanhas Transantàrtiques. Foguèt pas possible l'assag de exploració de la Tèrra del Rei Edward VII. Un viatge a Cap de Crozier en junh–en julhet de 1911 foguèt lo primièr viatge amb trineu a las prigondors de l'ivèrn Antartic.

Mapa Antartica de l'airal de la mar de Ross, amb los viatges polars de l'Expedicion Tèrra Nòva (blau) e l'Expedicion Amundsen (verd).

L'aparicion dins la zòna de la tripulació noruega de Roald Amundsen en l'expedicion que portava lo sieu nom, tornava l'expedicion de Scott en una corsa per arribar los primièrs al Pol Sud. Lo còrs principal de l'expedicion de Scott èra format d'una equipa de cinc òmes qu'arribèron al Pol Sud lo 17 de genièr de 1912, per trobar que lo grop de Amundsen los aviá precedits.

Mas lo succès de la gèsta de Amundsen demorèt eclipsat per las mòrts de Scott e los sieus companhs en lo viatge de retorn. Las siás anotacions recuperadas uèch meses mai tard per una tripulació de recèrca, permetèron la coneissença e difusion de la siá istòria. Las vistas desparièras se son exprimidas suls factors que contribuiguèron al desastre, e l'expedicion es tèma de controvèrsia, amb Scott coma personatge central a idolatrar o criticar.

Referéncias modificar

   S, 166°    / 77.636042°S,°E / -77.636042; 166.416974