Cort de Justícia Europèa : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Ricou31 (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Ricou31 (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 31 :
Lo seu sèti es a [[Luxemborg (vila)|Luxemborg]].
 
Lo seu rotleròtle es resòlvre tots los contencióses juridics entre las Institucions, los Estats membres e los ciutadans, en vertut de las règlas contingudas dins los [[Tractat (drech)|tractats]] de l'Union Europèa.
Aquest rotleròtle la distria de totes las jurisdiccions internacionalas per ço que aquesta jurisdiccion es obligatòria e las seunas decisions s'impausan dins tota l'Union Europèa.
 
Las competéncias de la CJCE seguisson en general las evolucions dels tractats e l'aumentacion de las competéncias de l'Union Europèa.
Linha 38 :
== Istoric ==
 
La CJCE es instituida pel [[Tractat de París de 1951|Tractat de París]] creant la [[CECA]] en [[1952]]. Es conservada en lo [[Tractat de Roma de 1957|Tratat de Roma]] en creant la [[Comunautat Economica Europèa|CEE]] e la [[Comunautat Europèa de l'Energia Atomica|CEEA]] (Euratom). La CJCE aviá a l'origina un rotleròtle marginal. Los Estats membres l'aviá creada per se protegir de las usurpacions eventualas de la Nauta Autoritat qu'èra una institucion supranacionala (veire [[CECA]]). Los Estats Membres prevesián tanben qu'aquela regularan los conflictes que podrián arribar entre eles. Mai que mai, los jutges nacionals podián demandar a la Cort una interpretacion en los afars ont la seuna decision fasiá intervenir lo drech comunautari (recors prejudicial). Lo recors prejudicial èra a la debuta un mecanisme marginal. Mas jogarà un rotleròtle fòrça important en lo desvolopament de la CJCE a comptar dels ans 60.
 
A la debuta dels ans 60, la CJCE pren en efièch dos arrèsts audaciós que cambiaràn prigondament la seuna posicion : en l'[[arrèst van Gend en Loos]] (lo 5 de febrièr de 1963) la Cort afirma que drech comunautari consernís totes los individùs, e non solament los Estats, pòdon far valer los sus dreches devant los tribunals nacionals (aplicabilitat dirècta) ; en l'[[arrèst Còsta contra ENEL]] (lo 15 de julhet de 1964) : afirma la primeiretat del drech comunautari suls dreches de los Estats membres.
Linha 145 :
===Autres===
==La mesa en òbra e los Efièch de la jurisprudencia de la Cort de Justícia==
===Lo rotleròtle de la Cort de Justícia dins la creacion d'un marcat unic europèa===
===Jurisprudencia de la Cort de Justícia e drech social===
=== Autres arrèsts ===