Subjonctiu : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Ricou31 (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Ricou31 (discussion | contribucions)
Balisa : editor de codi 2017
Linha 16 :
===En catalan===
En catalan quatre temps del subjuntiu: [[Present (gramatica)|present]], [[imperfach]], [[perfach]] e [[plus qu’imperfach]], que se forman amb las raices derivadas del larin i que a lor torn son una sintèsi de dos mòdes del [[protoindoeuropeu]]: el subjontiu e l'[[optatiu]].
===En Francés===
Lo subjonctiu es utilizat per mostrar una incertitud o una irrealitat, alara que l'indicatiu afirmava una certitud. Lo subjonctiu servís tanben a exprimir un fach real, mas lo presentant coma una pensada o una idèa envisatjada, alara que l'indicatiu contava un fach tal coma es.
Los subjonctius imperfach e plus qu’imeparfach pòdon remplaçar los subjonctius presents e passat a mèsme biais que se fa per l'imparfach e lo mai qu’imperfach remplaçan lo present e lo passat compausat per respectar la concordànça dels temps quand la principala es al passat; mas la practica se pèrd.
Es pas necessàri qui aja una conjonccion de cooridacion per que s’utilize obligatòriament lo subjonctiu. Lo subjonctiu èra, a l'origina, afar de semantica, mas aqueste critèri se perdèt per venir mai un afar de « mecanic » que la practica demanda d’esfòrç.
===En portugués===
Dins lo mòde subjuntiu es possible d’utilizar los tres temps verbals de basa.