Cinquena Republica : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Ricou31 (discussion | contribucions)
Dexbot (discussion | contribucions)
m Bot: Parsoid bug phab:T107675
Linha 5 :
== Realizacion ==
La crisi de mai de 1958, provocat pel putsch d'Algièr menat per l'armada, menèt al poder lo general [[Charles de Gaulle]].
<nowiki> </nowiki>Nomenat [[President del Conselh|president du Conselh]] lo [[1èr de junh|<abbr class="abbr" title="Premier">1<sup>èr</sup></abbr><abbr class="abbr" title="Premier"></abbr>&#x20;de junh de]] [[1958]], obtenguèt del Parlament, dos jorns mai tard, l'autorizacion de far redactar una novèla Constitucion. Alara qu'aquela de 1946 aviá estat preparada per una Assemblada constituenta elegida exprès, la Constitucion de 1958 foguèt redigida jos l'autoritat del govèrn per una equipa menada per Michel Debré (Gardia dels Sagèls e futur [[Primièr ministre]]). Lo projècte foguèt alara aprovat per referendum (82,60 % d'« Òc »<ref>{{fr}}[http://www.france-politique.fr/referendum-1958.htm Resultat del referendum per l'adopcion de la Constitucion de la <abbr class="abbr" title="Cinquième">V<sup>a</sup></abbr><abbr class="abbr" title="Cinquième"></abbr> Republica (1958)].</ref>) lo [[28 de setembre]] de [[1958]], e venguèt la [[Constitucion francesa de 1958|Constitucion del 4 d'octobre de 1958]] sovent nomenada ''Constitucion de la Cinquena Republica''.
 
De juristas afirman que la realizacion de la Cinquena Republica se faguèt seguent una procedura non constitucionala e deu èsser considerada coma un [[Còp d'estat|còp d'Estat]]<span></span>: en efièch, dins la Quatrena Republica i aviá pas la possibilitat de modificar la Constitucion per referendum. Mas, de biais general, se considèra que l'exercici del « ''drech sobeiran del pòble de dispausar del meteis'' », exprimit a l'escasença per via referendària, preval sul tèxte constitucional.