Karma : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Ricou31 (discussion | contribucions)
Creacion de la pagina amb « '''Karma''' (en devanāgarī कर्म, de la racina KRI, significa « acte », « accion », « rite »)<ref>{{en}}''The Sanskrit Heritage Dictionary''... »
 
Ricou31 (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Linha 1 :
'''Karma''' (en [[devanāgarī]] कर्म, de la racina KRI, significa « acte », « accion », « rite »)<ref>{{en}}''[[The Sanskrit Heritage Dictionary]]'' de [[Gérard Huet]]</ref> es un tèrme [[sanscrit]] utilizat dins de religions orientalas. Per aquelas religions, la nocion de karma designa comunament lo cicle de las causas e de las consequéncias ligadas a l'existéncia dels essères sensibles. Es la soma de çò qu'un individu faguèt, fa o fará. Dins las religions avent adoptat los concèptes de [[reincarnacionreencarnacion]] o de [[punarbhava|renaissença]], los efèctes d'aqueles actes ''karmics'' son censadas se repercutar sus las diferentas vidas d'un individu.
 
Lo tèrme se transcrich tanben ''Kamma'' (dempuèi lo [[pali]]), ''yè'' (en chinés classic 業 e simplificat 业), ''rinne gō'' ([[japonés]]), ''las'' (en [[tibetan]]), e ''kan'' ([[Birman (lenga)|birman]]).
Linha 18 :
# consequéncia dels actes ;
# demai de las consequéncias bonas o marridas de subir pels actes passats e determinant las incarnacions successivas.
Los indós creson a la [[reincarnacionreencarnacion]]. Donan de credit a la cresença d'una continuacion de l'existéncia aprèp la mòrt e pensan que las nòstras accions dins aquela vida determinarán la nòstra vida venenta. Las accions de las vidas passadas constituisson lo ''karma''. La vida actuala es à considerar, segon aquel punt de vista, coma la raja de las accions de las vidas passadas. De meteis que se semèna un camp, es la qualitat de las granas qu'assegura la capacitat de la culhida a venir, segon un [[provèrbi]] antic<ref>"autogenerated1" segon {{fr}} ''La Vache Sacrée et autres histoires indiennes'' de ''[[Tarun Chopra]]'', ed:Prakash Books, ISBN 81-7234-041-9</ref>.
 
Per l'indoïsme, la mòrt es coma un cambi de vestits perque l'[[arma]] cambia de [[còrs (biologia)|còrs]] d'un biais similar aprèp la [[mòrt]]. La tòca ''suprèma'' de l'indò es l'union de l'arma individuala o ''atman'', amb l'arma cosmica o ''paratman''<ref>"autogenerated1" </ref>.
Linha 28 :
Aquela nocion mena doncas, per l'indó, a una cresença prigonda dins lo [[destin]], que çò que deu arribar arribará. Pasmens, aquò se deu pas confondre amb de [[paresa]] nimai de [[fatalisme]], perque son las nòstras vidas precedentas que pòrtan lors ombras sus la presenta, e lo biais que reagissèm influenciará la venenta<ref>"autogenerated1" </ref>.
 
Los indós creson dins lo cicle de las mòrts e de las renaissenças; cal cinquanta dos milions de naissenças abans de renaisser coma uman. Un còp la naissença umana aquisa, cal pas la degalhar fasent de marrit ''karma'', perque aquò engendrariá una reincarnacionreencarnacion retrograda: leprós o animal per exemple. ''Culhirá çò que semenará'' es doncas l'esséncia de la lei del ''karma''. Lo ''karma'' de cadun es de far ben son ''dever'' sens ne cercar los fruches, çò dich la ''Bhagavad Gita''. La vida umana, dins l'indoïsme, dona l'oportunitat de se liberar del cicle dels mòrts e de las renaissenças. Aquel estat de liberacion es nomenat ''[[nirvana]]'' o ''[[moksha]]''<ref> "autogenerated1" </ref>.
 
La realizacion d'aquela vertat eternala es extrèmament dificila perque lo materialisme illusòri del mond nos vela la vetadièra coneissença. Aquela illusion es nomenada ''[[maya]]'': un mond que la riquessa, la prosperitat, l'egoïsme, la jalosia e las relacions son fach de tentacions. L'indoïsme dich que ges es permanent dins aquel mond. Çò qu'a un començament a necessàriament una fin. Atal coma la flor del lotus que s'auçan al dessús de las aigas estadissas que l'entornan, l'individu deu s'auçar al dessús del mond dels desirs de ''maya''. La reconeissença d'aquela aspiracion e los esfòrces per se n'alunhar forman la basa de las filosofias orientalas que l'indoïsme, lo [[jaïnisme]] e lo [[bodisme]]<ref>"autogenerated1" </ref>.