Franz Schubert : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Linha 28 :
=== Leis annadas de « crisi » ===
 
Leis annadas 1819-1823 veguèron l'estil de Schubert evolucionar rapidàment. De mai, un nombre important d'òbras foguèron pas acabadas. En causa d'aquò, lo periòde es qualificat de « crisi ». D'efèct, en fòra d'un cambiament estilic important a prepaus de certanei tipes de composicion fòrça utilizats per Schubert (quatuor, sonata, sinfonia, messa...), se veguèt un posicionament novèu de son orientacion literala, un cambiament de sei rapòrts ambé lo public e una modificacion de l'escritura.
 
Sa reputacion aumentèt durant aqueleis annadas e lo ret de seis amics acomencèt de s'institucionalizar. D'artistas novèus intrèron dins lei relacions de Schubert, especialament de pintors coma Leopold Kupelwieser ([[1796]]-[[1862]]), Ludwig Schnorr von Carolsfeld ([[1788]]-[[1853]]) e subretot Moritz von Schwind ([[1804]]-[[1871]]). En [[1821]], de reünions regularas a l'entorn de l'òbra de Schubert apareguèron e aqueu darrier venguèt membre de la ''Societat deis amics de la musica de Viena'', institucion influenta, après una premiera revirada en [[1818]].
 
Dins aquò, vèrs la fin de [[1822]] e lo començament de [[1823]], Schubert contractèt una malautiá de transmission sexuala, probablament la sifilis. Sa santat va alora pauc a pauc declinar, subretot que lo tractament medicau de l'epòca èra basat sus l'utilizacion de medicaments eissits de [[Mercuri (element)|mercuri]].
 
=== Leis annadas de maduretat ===