Pau Albarèl : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Patric SANS (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Capsot (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Linha 1 :
'''Pau Albarèl''' ([[Sant Andrieu de Ròcalonga]], [[Lengadòc]], [[12 de decembre]] de [[1873]] - [[Montpelhièr]], [[15 de julhet]] de [[1929]]) foguèt un [[felibre]] del país audencde [[Narbona]].
 
==La VidaBiografia ==
'''Pau Albarèl''' nasquèt dins una familha modèsta, filh d'Alexandrina Albèrt e de Joan Albarèl qu' èra lo faure de Sant Andrieu<ref>[http://limoux.pagesperso-orange.fr/bioAlbarel.htm. Biografia d'Albarèl]</ref> Aprèp qu'estudièt al vilatge foguèt mandat al Petit Seminari de Narbona. I faguèt d'estudis de granda qualitat e aprèp qu'obtenguèsse son bachilierat, Albarèl s'inscriguèt a la Facultat de Medecina de [[Montpelhièr]]. I presentèt una tèsi sus la patologia del raquitisme e en seguida venguèt mètge, plan jove qu'en aquel temps aviá pas que 22 ans.
Èra metge de formacion (generalista a Nevian puèi a [[Narbona]] que n'èra membre de la Comission arqueologica). Fondèt la revista audenca ''[[La cigala narbonesa]]'' en 1911.
S'installèt bèl primièr a [[Carcassona]] abans de venir generalista a [[Nevian]], puèi a Narbona en 1909, ont se faguèt membre de la Comission arqueologica. A Nevian, se maridèt amb Lúcia Agèl, lo 24 d'octobre de 1899. Quand comencèt la [[Primièra Guèrra Mondiala]] serviguèt coma mètge e foguèt mandat a [[Salonica]].
UsètComencèt delsd'escriure en occitan en seguir l'influéncia d'[[Aquiles Mir]] e usèt de mantun escaissesescais literarisliterari ''Joan de la Ròca'', ''Balin balan'', ''Joan de la Pineda'', ''lo Bascalaire'', ''lo Piuletaire'', ''Jirmèn lo Vièlh'' (e ca)d'autres per menar una òbra abondosa e de qualitat.
 
MembreEn 1911 fondèt la revista audenca ''[[La cigala narbonesa]]'' e èra membre de l'''[[Escòla mondina]]'' e de ''l'[[Escòla audenca]]''. Venguèt puèi [[Felibritge|Majoral del Felibritge]] en 1918.
Se moriguèt a [[Montpelhièr]] dins una clinica en seguida d'una operacion medicala lo 15 de julhet de 1929.
Comencèt d'escriure en occitan en seguir l'influéncia d'[[Aquiles Mir]].
 
==Òbras occitanas==
Usèt dels escaisses literaris ''Joan de la Ròca'', ''Balin balan'', ''Joan de la Pineda'', ''lo Bascalaire'', ''lo Piuletaire'', ''Jirmèn lo Vièlh'' (e ca) per menar una òbra abondosa e de qualitat.
 
[[Felibritge|Majoral del Felibritge]] en 1918.
 
==L'Òbra==
===citacions===
 
[[Imatge:Wikisource logo suggestion - curved books.png|120 px]] [[Imatge:Accessories-text-editor.png|120 px]]
==Òbras occitanas==
* ''L'esperit tustaire, farça en 2 actes'', Tolosa, Bertomieu, 1903
* ''Viva lo vin, farcejada en 1 acte, en vèrses narboneses'', id. 1904.
Linha 42 ⟶ 37:
== Vejatz tanben ==
==Ligams extèrnes==
 
** [[Imatge:Www.gif|50 px]] [[Imatge:Flag of Occitania (with star).svg|35 px]]
* [http://www.locirdoc.fr/ Sit oficial CIRDÒC]
* [http://perso.orange.fr/limoux/bioAlbarel.htm Biografia de Pau Albarèl (en francés)]