Cinematèca de Tolosa

La cinematèca de Tolosa es una institucion fondada dins los ans 1950 per Raymond Borde (1920-2004) e dedicada a la memòria del cinèma. Es situada al n° 69, carrièra del Taur a Tolosa es actualament dirigida per Natacha Laurent.

Dintrada de la cinematèca al n° 69, carrièra del Taur.

Istoric modificar

La cinematèca de Tolosa es dempuèi 1964 dins l'encastre d’associacion de la lei de 1901 de tòca non lucrativa. Es financiada per l’Estat (Centre Nacional de la Cinematografia, CNC, e Direccion Regionala dels Afars Culturals, DRAC), la vila de Tolosa, lo Conselh general de Nauta Garona e lo Conselh regional de Miègjorn-Pirenèus.

Dispausa de doas salas de projeccion, d'una bibliotèca e d'una sala d'exposicion dins lo centre vila.

En setembre de 2004, lo Centre de conservacion e de recerca dobriguèt a Balmar: es missionat per servar e d'archivar los filmes (30 000 copias) e documents ligats al cinèma (prèp de 50 000 afichas, prèp de 500 000 fòtos...). Es a la Cinematèca de Tolosa que son servats los negatius originals de La Granda Illusion de Jean Renoir qu'èra perduts a Berlin pendent la Segonda Guèrra Mondiala abans que se tornèsson trapar en URSS en 1958 e que foguèsson restituits en 1960.

Cada an la cinematèca organiza un festenal e de collòquis suls filmes del passat e nomenat Zoom arrière (zoom enrè).

Ligams extèrnes modificar