Cambra dels Lòrds del Reialme Unit

La Cambra dels Lòrds del reialme Unit, es lo nom de ceremonia de Cambra del Pars, es cambra nauta del Parlament del Reialme Unit. Coma la Cambra de las Comunas, ten sesilha al Palais de Westminster.[1] Oficialament, lo nom complet es: The Right Honourable the Lords Spiritual and Temporal of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland in Parliament assembled

Al contrari de la Cambra de la Comunas, totes los membres de La Cambra dels Lòrds (levat 90 pars ereditaris elegits en eles e dos pars membre ex officio) son nomenats.[2] Èsser membre de la cambra dels Lòrds ven del paratge the peerage e es constituit de Lòds Esperital e de Lòrds Temporals. Lo Lòrds Esperital son 26 evesques de la Glèisa d'Anglatèrra d'Estat.[3] D'entre los Lòrds Temporals, la majoritat son pars a vida que son nomenats pel monarca sus avís del Primièr Ministre, o sus avís de la Comissin de Nominacion de la Cambra dels Lòrds. Tanben, i a de pars ereditaris hereditary amb quatre ducs.[4] Lo House of Lords Act 1999, se restrenhèt a 92 los pars ereditaris.[5] Fòrça pauc d'entre eles son de femnas que per gaireben totes los paratges ereditaris pòdon venir pas que de mascles.[6]

Alara que la Cambra de las Comunas difinís son nombre de sètis a 650, Lo nombre de membres a la Cambra dels Lòrds es pas fixat. I a ara 804 sètis de Lòrds. La Cambra dels Lòrds es la sola cambra nauta de quin que siá parlament bicameral a èsser mai nombrosa que respectiva cambra baissa.[7]

La cambra dels Lòrds examina los actes ja aprovats per la Cambra de la Comunas.[8] Regularament passa en revista los amendaments de la Comunas.[9] Pasmens s'es pas possible d'empachar de far passar una lei, levat en unas escasenças,[10] pòt retardar lo actes e forçar la Comunas de tornar sus las lors decisions.[11] Atal, la Cambra dels Lòrds agís coma contraròtle de la Cambra de la Comunas de biais independent de procediment electoral.[12][13][14] Los projèctes de leis se pòdon introduire dins quina que siá de las cambras. Pasmens se los membres dels Lòrds pòdon tanben venir minstres del Govèrn, son mai sovent eissits de las Comunas. LA Cambra dels Lòrds a los sieis servicis administratiu, diferents d'aqueles de las Comunas, coma la Bibliotèca de la Cambra dels Lòrds.

Lo discors del Sobeiran es donat a la Cambra dels Lòrds pendent la sesilha d'obertura del Parlament. En mai de son ròtle coma cambra nauta, fins a l'establiment de la Cort Suprèma en 2009, la Cambra dels Lòrds, mejans lo Law Lords, agissiá coma cort de darrièra apellacion dels sistèma judiciari britanic.[15] La Cambra a tanben un ròtle dins la Glèisa d'Anglatèrra, que las règlas de la Glèisa se devon registrar a la Cambra pels Lòrds Esperitals.

Istòria modificar

L'actual Parlament del Reialme Unit ven en granda partida, en practica, del Parlament d'Anglatèrra, que lo tractat de l'Union Treaty de 1706 e Acte d'Union ratificant lo tractat en 1707 creèt lo nòu Parlament de Granda Bretanha per remplaça lo Parlament d'Anglatèrra e lo Parlament d'Escscòcia. Aquel parlament novèl èra, en efièch, la continuacion de Parlament d'Anglatèrra amb en mai 45 Membre del Parlaments e 16 Pars per representar Escòcia.

Lo Parlament d'anglatèrra es un desvolopament del Magnum Concilium, Lo "Grand Conselh" qu'avisava lo Rei a l'epòca medievala.[16] Aquel conselh reial èra compausat d'ecclesiastics, nòbles, e de representants dels comtats d'Angaltèrra e Galas (mai tard, de representants dels arrondiment tanbrn). Lo primièr Parlament Anglés es sovent considerat Coma "Parliament Modèl" (aquel de 1295), qu'inclusissiá arquevesques, evesques, abats, comtes, barons, e de representants del comtats e sos arrondiments.

Lo poder del Parlament grandiguèt lentament, fluctuant amb la fòça e feblesa de la monarquia. Per example, lontemps pendent lo regne d'Edoard II (1307–1327), la nobilesa aviá la supremacia, la corona flaca, e lo represetnats dels Comtas e arrondiments gaireben sesns poder. En 1569, l'autoritat del Parlament foguèt pel primièr còp reconegut pas simplament per costoma o carta reiala, mas per un acte d'autoritat, passat pel quita  Parlament.

Los desvolopaments segents se debanèron pendent lo regne del successor d'edoard II, Edoard III. Lo Parlament se destrièt en doas cambras: La Cambra de la Comunas (consistituida dels representants dels comtats e arrondiments) e la Cambra dels Lòrds (consistituida dels evesques e abats e dels pars). L'autoritat del Parlament contunhèt de créisser, e, al començament del sègle XV, ambedoas cambras prenguèron un poder coma jamai o avián fach. Los Lòrds èran fòrça mai poderoses que las Comunas more powerful than the Commons a causa de la granda influéncia dels grands proprietaris terrencs e dels prelats sul reialme.

Lo poder de la nolesa declinèt pendent la guèrra civila de la fin del sègle XV, nomenat per la Guèrra de la doas Ròsas. Fòrça noblesa foguèt tuada sul camp de batalha o executat per aver participat a la guèrra, e fòrça estats aristocratics Foguèro perduts per la Corona. Mai, morissiá la feudalitat, e las armadas feudalas contrarotladas pels barons casèron. Enric VII (1485–1509) faguèt clar la supremacia del monarca, simbolizat per la "Corona Imperiala". La dominacion del Sobeiran contunha de créisser pendent lo reialmes dels Tudors al sègle XVI. La Corona èra al maxim de son poder pendent lo d'Enric VIII (1509–1547).

La Cambra dels Lòrds demora mai poderosa que las Cambra de las Comunas, mas la Cambra Baissa contunha a prene d'infléncia, atenguèt un zenit dins sa relacion amb la Cambra dels Lòrds a la mitat del sègle XVII. De conflictes entre lo Rei e lo Parlament (mai sovent, amb las Comunas) acabèron per provocar la Gèrra Civila Anglesa dins los ans 1640. En 1649, après la desfacha e l'execucion del rei Carles I, lo Commonwealth d'Anglarèrra foguèt declara, mas la nacion èra de verai jol contraròtle d'Oliver Cromwell, Lòrd Protector d'Anglatèrra, Escòcia e Irlanda.[17]

La Cambra dels Lòrds foguèt redusida largament a un còrs sens poder, amb Cromwell e los sieus las Comunas dominavan lo Govèrn. Lo 19 de març de 1649, la Cambra dels Lòrds foguèt abolida per un Acte del Parlament, que declara que "Las Comunas d'Anglatèrra [mòstra] per una tròp longa experiéncia que la Cambra dels Lòrds es initila e dangierosa pel pòble d'Anglatèrra." La Cambra dels Lòrds se tornèt pas amssar fins a la "Convencion del Parlament" en 1660 e la restauracion de la monarquia. Tornèt prene son anciana posicion coma mai poderosa cambra del Parlament—un aposicion que gardèt fins al sègle XIX.

 
Reina Ana s'adreissent a la Cambra dels Lòrds, c. 1708–14, per Peter Tillemans
 
Començament del sègle XIX: illustracion de la paret èst de la Cambra dels Lòrd al centre.
 
The rejection of the People's Budget, proposed by David Lloyd George (above), precipitated a political crisis in 1909.
 
Un vòte important: LACambra des Lòrds vòta pel Parliament Act 1911

Sègle XIX modificar

Lo sègle XIX es marcat per diferents cambiaments a la Cambra dels Lòrds. La Cambra, alara un còrs d'unes 50 membres, foguèt fòrça alrgada per decision de Jòrdi III e successors creant de paratges. L'influéncia individuala Lòrd del Parlament foguèt alara deminuit.

Mai, lo poder de la Cambra dins son ensemble decreis, alara qu'aquel de la Cambra de la Comunas aumenta. Plan notable dins lo desvelopament la superioritat de la Cambra Baissa es la Reforma de 1832. Lo sistèma electoral de la Cambra de la Comunas èra pas, a l'epòca, democratica: lo vòte èra censitari, e las circonscripcions avián pas cambiat dempuèi de sègles.

Quand la Cambra de la Comunas passèt la reforma de 1831 per corrigir las anomalias, la Cambra dels Lòrds rebutèt la proposicion. De nòu foguèt presentada en 1832. Lo Primièr Ministre Earl Grey avisèt lo Rei per confondre l'oposicion a la Cambra dels Lòrds per la proposicion per crear fins 80 pairs novèls. Guilhèm IV d'en primièr contra la proposicion, qu'effectivament fasiá paur a l'oposicion a la Cambra dels Lòrds, mas fin finala cedèt.

Pasmens, abans que los pairs novèls foguèron creats, lo Lòrds opausats a l'acte admetèron la desfacha, e s'absentguèron de votar, fasent passar la lei. La crisi domatjèt l'influéncia politica de la Cambra dels Lòrds, mas acabèt pas encara. Una reforma vitala se faguèt en 1868, quand los estatuts cambièron per empachar los Lòrds nòbles de votar sens prene la pena d'èsser present. La procuracions foguèron abolidas.[18]

Sègle XX modificar

L'estatut de la Cambra dels Lòrds tornèt al debat après las eleccions del govèrn Liberal en 1906. En 1909, Lo Cancelièr de l'Escaquièr, David Lloyd George, introduguèt a la Cambra de las Comunas lo "People's Budget", que prepausava una taxa fonzièra pels grands proprietaris terrencs. La mesura populara, pasmens, casèt per la Cambra dels Lòrds concervatritz.

En genièr de 1910 los liberals foguèron de nòu elegit de pauc a la Cambra dels Lòrds. Lo Primièr Ministre H. H. Asquith prepausèt alara que los poders de la Cambra dels Lòrds sián reduch. Après las eleccions seguentas de Decembre de 1910, e amb un engatjament del Rei Jòrdi V per crear pro de pars per passar l'oposicion dels Lòrds' opposition se caliá, lo Govèrn Asquith faguèt passar la proposicion de reduire los poders de la Cambra dels Lòrds.

Lo Parliament Act 1911 abolís lo poder de la Cambra dels Lòrds de rebutar la legislacion, o d'amandar de biais inacceptable la Cambra de las Comunas: fòrça preposicions pòdon pas remandar per mai tres sesilhas o dos ans parlamentaris. Auriá pas degut èsser una solucion permanenta; de reformas mai explicitas foguèron planificadas. Pas cap de partit, pasmens, prenguèt la matèria amb entosiasme. En 1949, lo Parliament Act reduguèt lo poder de remandar de la Cambra dels Lòrds further a doas sesilha o un an.

En 1958, la natura predominanta ereditària de la Cambra dels cambièt pel Life Peerages Act 1958, qu'autoriza la creacion de baronniás a vida, sens limita numerica. Lo nombre de Pars a vida aumentèt pauc a pauc, mas pas amb taus constant.

Lo Labour Party faguèt un engatjament al sègle XX, basat sus l'oposicion istorica al privilègi de classa, d'abolir la Cambra dels Lòrds, o al mens ne sortit los elements ereditaris. En 1968, Govèrn Labour de Harold Wilson ensajèt de reformar la Cambra dels Lòrdst inclusissent lo sistèma que los pars eredidaris serián autorizats a demorar a la Cambra e prene part al debat, mas serián pas autorizat a votar. Mas casèt lo plan a las Comunas per la coalicion dels Conservators tradicionalistas, e dels membres dels Labour que contunhavan a cridar a l'abolicion, e pas mens, de la Cambra Nauta (Michael Foot).

Quand Michael Foot venguèt lo líder del Labour en 1980, l'abolicion de la Cambra del Lòrds venguèt una partida de l'agendà; jos son successor, Neil Kinnock, pasmens, una reforma de la Cambra nauta foguèt prepausada. Mentretant, la creacion dels paratges ereditaris (levat los membres de la Familha Reiala) s'arrestèron, levat tres creacions pendent l'administracion de la Conservatitz Margaret Thatcher dins los ans 1980.


Reformas dels Lòrds modificar

1997–2010 modificar

Lo Labour Party inclusiguèt dins son manifèst de la eleccion generalas de 1997 d'abolir lo paratge ereditari de la Cambra del Lòrds.[19] Après sa victòria en 1997 jos Tony Blair anoncièt la desapareisson de la tradicionala Cambra dels Lòrds. Lo Govèrn del Labour introduguèt la legislacion per sortir los pars ereditaris de la Cambra Nauta primièra estapa de la reforma dels Lòrds. Pasmens, per compromés, 92 pars ereditaris son autorizats a demorar fins a la reforma realizada. Totes (levat 92) los pars ereditaris foguèron sortits per lo House of Lords Act 1999, faguèt de la Cambra dels Lòrds una cambra amb predomimança de membres nomenats.

Dempuèi 1999, pasmens, pas la reforma anèt pas pus luènh. La Comission Wakeham prrpausèt d'introduire 20% de Lòrds elegits, mas aquel planfoguèt grandament criticat.[20] Un Comitat Mixte foguèt establit en 2001 per resòlvre l'afar, mas arribèt pas a una conclusopn conclusion e prepausèt al Parlament set causidas (totes nomenats, 20% elegits, 40% elegits, 50% elegits, 60% elegits, 80% elegits, e totes elegits). Dins una seria de vòtes en Febrièr de 2003, totas aquelas opcions casèron, sola a aquela dels 80% elegits li manquèt tres vòtes a las Comunas.

A l'eleccion de 2005, lo Labour prepausèt de contunhar la reforma dels Lòrds, mas sens detalhs especifics.[21] Lo Conservative Party, èra en favor dels 80% elegits a la Segonda Cambra, alara que los Liberal Democrats cridan per un Senat elegit entièrament. Pendent 2006, un comitat mixte discutèt la reforma dels Lòrds, per far concens: que la concluson seràn publicada al començament de 2007.[22]

Lo 7 de març de 2007, los membres de la Cambra de la Comunas votèt detz còps ten times al subjècte de la composicion de la Cambra Nauta.[23]. Fin finala lo vòte per una Cambra elegida a 80% ganhèt 305 vòtes contra 267, e lo vòte per una Cambra elegida en totalitat ganhèt amb una marge mai granda: 337 a 224.[24]

òMai, l'examèn dels vòtes, 305 votèron per l'opcion dels 80% elegits, 211 votèron per l'opcions dels 100% elegits. Alara lo vòte de l'opcion dels 80% mòstra una preferéncia a l'eleccion a 100%. Mas aquel vòte es pas qu'indicatiu. La Cambra dels Lòrds, pauc après, rebutèt la prepausa e votèt per una Cambra dels Lòrds en entièr nomenada.[25]

En julhet de 2008, Jack Straw, Lo secretari d'Estat per la Justícia e Lord Chancellor, introduguèt un libre blanc a la Cambra de la Comunas prepausant de remplaçar la Cambra dels Lòrds per una Cambra elegida a 80–100% dels membres, qu'un tèrç o serián a cada eleccion generala, per un tèrme de 12 a 15 ans. Lo libre blanc establís que lo paratge serà totalament separat del fach d'èsser membre de la Cambra Nauta, alara quitament lo nom de "Cambra dels Lòrds" es pas mai apropriat: contunha per dire qu'i a un concens transpartit de lo nomenar "Senat del Reialme Unit"; Pasmens, per ensegurar que lo debat demore sul ròtle de la Cambra Nauta puslèu que sul títol, lo libre blanc es neutre sul títol de la Cambra novèla.

Lo 30 de novembre de 2009, lo Code of Conduct for Members of the House of Lords s'acordèron: unes amendaments foguèron acordats lo 30 de març de 2010 e lo 12 de Junh de 2014.[26]

2010–2014 modificar

La coalicion Conservative–Liberal Democrat s'acordèt, après la eleccions generalas de 2010, per declire clarament una disposicion per una segonda cambra entièrament o parcialament elegida. Aquelas prepausicion venguèron al debat lo 29 de junh de 2010. Coma mesura transitòria, la nominacion dels pars novèls rebatrà lo destriament de las fòrças politicas a las darrièras eleccions generalas

Las propocisions detalhadas pels Lòrds reform inclusís l'Acte de Reforma dels Lòrds tal que publicat lo 17 de mai de 2011, amb una Cambra ibrida de 300 membres que 80% son elegits. 20% seràn nomenats, e serà reservat un espaci pels evesques de la Glèisa d'Anglatèrra. Segon la proposicions, los membres faràn un sol mandat non renovelable de 15 ans. Los ancians Membres dels Parlament seràn autorizats a èsser candidat per la Cambra Nauta, mas los membre de la Cambra Nauta serà pas sul còp autorizats per venir Membre del Parlament.

Los detalhs de la proposicion son:[27]

  • La Cambra nauta contunharà per èsser nomenada Cambra dels Lòrds pels subjèctes legislatius.
  • La Cambra dels Lòrd tendrà 300 membres que 240 son de "Membres Elegits" e 60 nomenats "Membres Independents". Fins a 12 evesques de la Glèisa d'Anglatèrra fan sesilha a la Cambra ex-officio "Lòrds Esperitual".
  • Los Membres Elegits o son per un sol mandat, non renovelable de 15 ans.
  • Las elections per la reforma dels Lòrds se realizarà al meteis temps que l'eleccion a la Cambra de la Comunas.
  • Los Membres Elegits seràn elegits segon lo vòte unic transferible de representacion proporcionala.
  • Vint Membres Independents (un tèrç) devon prene sesilha amb la Cambra reformada al meties temps que los membres elegits o fan e por un tèrme de 15 ans.
  • Los Membres Independents seràn causits pel monarca après suggestion del Primièr Ministre agissent sus avís de la Comission de nominacion.
  • I aurà pas mai de ligam entre lo sistèma de paratge e los membres de la Cambra Nauta.
  • Los poders actuals de la Cambra dels Lòrds cambiaràn pas e la Cambra de la Comunas gardarà son estatut de Primièra Cambra del Parlament.

La proposicion foguèt considerada per un comitat mixte de Reforma de la Cambra dels Lòrds compausada egalitat de Membres dels Parlament de Pars both MPs and Peers, lo 23 d'abril de 2012, fa la suggestion seguenta:ò

  • La reforma de la Cambra dels Lòrds tendrà 450 membres.
  • Los Grops de Part, e tanben los Crossbenchers, deurà causir quines de lors membres demoran pendent lo periòde de transicion, amb lo percentatge dels pars atribuits.
  • Fins a 12 Lòrds Esperitals deurián demorar dins la reforma de la Cambra dels Lòrds.

House of Lords Reform Act 2014 modificar

Un projècte de lei per tòca d'introduire de reformas foguèt introduch per Dan Byles en 2013.[28] Lo House of Lords Reform Act 2014 recebèt l'Assentiment reial en 2014.[29] Segon la lei novèla:

  • Totes los pars pòdon se retirar o demissionar de la cambra (ambans sols los pars ereditaris podavan renonciar a lors paratges).
  • Los pars pòdon èsser exclusits per causa de non participacion.
  • Los Pars pòdo èsser remandats per realizar de penas de prison d'un an o mai.[29]ò

House of Lords (Expulsion and Suspension) Act 2015 modificar

Lo House of Lords (Expulsion and Suspension) Act 2015 autoriza la Cambra remandar o suspendre de membres.

Lords Spiritual (Women) Act 2015 modificar

Aquela lei prevei l'admission d'evescas de la Glèisa d'Anglatèrra per èsser Lòrds Esperital après 10 ans d'exercici.

En 2015, Rachel Treweek, Evesca de Gloucester, venguèt laprimièra femna Lòrd Espirital.[30]

Subrenombre modificar

La talha de la Cambra dels Lòrds varièt fòrça dins l'istòria. Dempuèi lo 50 membres al começament dels ans 1700,[31] aumentèt fins a recòrd de 1330 en Octobre de 1999, la reforma dels Lòrds de 2000 reduguèt la Cambra a 669 membre.[32]

En Abril de 2011, un grop transpartisan d'ancians líders politics, e de membres aïnats de la Cambra dels L House of Lòrds, cridèron lo Primièr Ministre David Cameron qu'arreste que faga de pars novèls. Aviá creat 117 pars dempuèi Mai de 2010, lo taus mai rapid de quin que siá autre PM; expansion se debanant alara que son Govèrn ensejava (en van) de reduire la talha de la Cambra de la Comunas de 50 membres, (de 650 a 600).[33]

En Agost de 2014, alara que la capacitat èra d'unes 230 sètis[34] to 400[35] suls bancs de la Cambra dels Lòrds, i aviá 774 membres actius, fasent alara la cambra parlamentària mai granda de totas la democracias.[35]

En Agost de 2015, foguèron creats 45 pars novèls, lo nombre total dels Lòrds èra de 826. Las criticas avançan que la Cambra dels Lòrds es la segonda cambra legislativa mai granda après lo Congrés del Pòble Chinés e amaga las Nautas Cambras de las autras demaocracias coma los Estats Units d'America (100 senators), França (348 senators), Austràlia (76 senators) e Índia (250 membres). Los Lòrds son mai nombroses que los 687 membres de l'Assemblada Suprème del Pòble de la Corèa del Nòrd. Exitís pas de sala pro granda per fa caber l'ensemble dels pars.[36]

Relacion amb lo Govèrn modificar

La Cambra dels Lòrds ten pas lo contraròtle del tèrme del Primièr Ministre o del Govèrn.[37] Sola la Cambra Baissa pòt força lo Primèr Ministre a demissonar o a organizar d'eleccions fasent capitar una mocion de desfisença o de retirada d'ofici. Atal, lo contraròtle dels Lòrd sul Govèrn es limitat.

Gaireben totes los ministres son de la Cambra de las Comunas puslèu que de la Cambra dels Lòrds.[38].

Foncions legislativas modificar

 
La Cambra dels Lòrds se reunís al Palais de Westminster.

Las leis, levat la leis de finança, se pòdon introduire per quina que siá Cambra.

La Cambra dels Lòrds discuta las leis, e a lo poder de las amandar o de las remandar. Pasmens, lo poder dels Lòrds per remandar un projècte de lei passat per la Cambra de las Comunas es fòrça restrench pels Parliament Acts. Segon aqueles actes, de tipes de projècte de leis pòdon èsser presentat al Consentiment Reial sens lo consent de la Cambra dels Lòrds (las Comunas pòdon passar lo veto dels Lòrds). La Cambra dels Lòrds pòdon pas remandar las leis de finança mai d'un mes.

Los autres projèctes pòdon pas èsser remandats per la Cambra dels Lòrds pendent mai de doas sesilhas parlamentàrias, o una annada calendièra. Aquelas restriccions, pasmesn, s'aplican als projèctes qu'an per origina la Cambra de las Comunas, e pòt pas aver per efièch de perlongar lo tèrme del Parlament al delàs dels cinc ans. La Cambra tampauc s'opausa a la legislacion promesa pels manifèst electoral del Govèrn (constitutional convention o Salisbury Convention).

Ancian ròtle judiciari modificar

Istoricament, la Cambra dels Lòrds aviá diferentas foncions judiciària. Subretot, fins a 2009 la Cambra dels Lòrds èra la cort de darrièra instància de gaireben tota la legislacion de Reialme. Dempuèi lo 1èr d'octobre de 2009 aquel ròtle es ara portar per la Cort Suprèma de Reialme Unit.

Las foncions judiciàrias dels Lòrds avián lor origina la Curia Regis coma còrs qu'adreiça de peticions del subjèctes del Rei. Aquelas foncions èran exercidas pas pel plen de la Cambra, mas per un comitat del "Lòrds sul drech". La màger partida dels afars judiciars de la Cambra se n'encargavan dotze Lords of Appeal in Ordinary, qu'èran especialament nomenats per çò far jos l' Appellate Jurisdiction Act 1876.

Las foncions judiciàrias podavan se realiza sonque Lords of Appeal (other members of the House who happened to have held high judicial office). La limita d'edat per tener la sesilha juridica èra de setenta e cinc ans. Las afars juridicas tracadas pels Lòrds èran vigiladas per un Lord of Appeal in Ordinary ancian e son deputy, lo Second Senior Lord of Appeal in Ordinary.

La jurisdiccion de la Cambra dels Lòrds s'espandiguèt, pels afars civils e criminals, en apellacion de las corts d'Anglatèrra e Galas, e l'Irlanda del Nòrd. Per Escòcia, las apellacions èran possiblas pels afars civils; La Nauta Cort de Justícia d'Escòcia èra la cort mai nauta pels afars criminals. La Cambra dels Lòrds èra pas la sola corts de darrièra instància del Reialme Unit; in some cases, lo Judicial Committee of the Privy Council a aquela foncion. La jurisdiccion del Privy Council in the United Kingdom, pasmens, es restrench a las apellacions de la corts ecclesiasticas, segon lo House of Commons Disqualification Act 1975, e d'autres afars menors. Las questions relativas a la devolucion foguèron transferidas al Privy Council to the Supreme Court en 2009.

Los dotze Lòrds de la Lei entendon totes los cases; puslèu, après la Segonda Guèrra Mondiala, èran estudiats per de Comitats d'Apellacions, cadun de cinc de cinc membres (causit pel Senior Lord). Un Comitat d'Apellacion tractant un cas important se deu constituir de cinc membres. Aqueles Comitats d'Apellacion èran separats en doas cambras, lo jutjament èra donat per la quita Lords Chamber.

Una autra foncion judiciària, ont lo plen de la Cambra participa, per jutjar los impeachments. Los impeachments èran portats per la Cambra de las Comunas, e jutjat per la Cambra dels Lòrds; per capitar se cal la majoritat simpla dels Lòrds. Pasmens los Impeachments venguèron obsolets; lo darrièr impeachment data de 1806.

Tanben, la Cambra dels Lòrds foguèt lo jutge dels pars convencut de nauta traïson o crimi. La cambra èra alara pas presidida pel Lord Chancellor, mas pel Lord High Steward, espacialamen nomenat. Se lo Parlament èra pas en sesilha, lo pars pòdon jutjar per una cort espaciala, Lord High Steward's Court. Sols los pars, lors esposa, e veusas (non remarridadas) dintravan dins la lista de las House of Lords o Lord High Steward's Court; Los Lòrds Esperital èran jutjats per las Ecclesiastical Courts. En 1948, lo drech dels par d'èsser jutjats per de corts especiala foguèt abolit; ara, o son par las corts abutualas.

Lo Constitutional Reform Act 2005 crea la Cort suprèma del Reialme Unit, que prenguèt lo ròtle judiciari de la Cambra dels Lòrds, e unas foncion judiciàrias del Judicial Committee of the Privy Council. L'ofici de Lord Chancellor foguèt transformat per aquela lei, donant aquela foncion al ministre del govèrn e jutge. Aquel cambiament foguèt motivat acabar en partida amb la confusion istorica dels poders legislatiu, judiciari, e executiu. La novèla Cort Suprèma ten sesila al Middlesex Guildhall.

Membres modificar

Los Lòrds Esperitals modificar

Los membres de Cambra dels Lòrds que fan sesilha per vertut de lors oficis ecclesiastics se nomenan Lòrds Esperital.[39] Istoricament, los Lòrds Esperitals èra majoritaris a la Cambra dels Lòrds anglesa,[40] comprenent los archevesques de la Glèisa, evesques (diocesans), los abats, e los priors que lo títol permetava de portar la mitra. Après la reforma de 1539, sols los archevesques e evesques contunhant d'i assistir, a causa de la Dissolucion dels Monastèris e la supressions dels oficis d'abat e prior. En 1642 pendent l' English Interregnum, los Lòrds Esperital ne foguèron exlusits, mas tornèron amb lo Clergy Act 1661.

Lo numbre dels Lòrds Esperital encara diminuèt amb lo Bishopric of Manchester Act 1847, e d'autres. Los Lòrds Esperital son al nombre de 26; i a l'Archevesque de Canterbury, l'Archevesque d'York, l'Evesque de Londres, l'Evesque de Durham, l'Evesque de Winchester e lo 21 evesques amb mai long servici dels autres diocèsis de la Glèisa d'Anglatèrra[41] (excluding the dioceses of Sodor and Man and Gibraltar in Europe, as these lie entirely outside the United Kingdom).[42] Amb lo cambiament de la lei de 2014 autoriza las femnas a èsser ordonadas evescas.

Los Lòrds Esperital represan la sola Glèisa d'Anglatèrra. Los evesques de la Glèisa d'Escòcia tradicionalament fan sesilha al Parlament d'Escòcia mas foguèron exclusits en 1689 quand la Glèisa d'escòcia venguèt presbiteriana. I a pas mai d'evesque de la Glèisa d'Escòcia al sens tradicional del tèrme. La Glèisa d'Irlanda obtenguèt una representacion a la Cambra dels Lòrds après l'union de l'Irlanda e de la Grand Bretanha en 1801.

D'entre los eclesiastics de la Glèisa d'Irlanda, quatre (un archevesque e tres evesques) fasiàn sesilha al meteis temps, que los membres se remplaçavan a la fin de cada sesilha parlamentària. La Glèisa d'Irlanda, pasmen, however, se separèt en 1871, e arrèstèt d'èsser representada pels Lòrds Esperital. La Glèisa de Galas arrstèt de far partit de la Glèisa d'Anglatèrra en 1920.[43] Alara, los evesques de la Glèisa de Galas son pas mai eligibles per èsser causit coma Lòrd eclesiastic.

D'autres ecclesiastics an fach sesilha coma Lòrd Temporal recentament: grand rabin Immanuel Jakobovits foguèron nomenats per la Cambra dels Lòrds (amb lo consent de la Reina, sus avís de la Primièra Ministra Margaret Thatcher), tot coma son successor Jonathan Sacks.[44] Baroness Neuberger es lo rabin aïnat Sde la sinagoga de West London. En reconeissença de son òbra per la reconciliacion e dins lo procediment de patz en Irlanda del Nòrd, l'Archeveque d'Armagh]] (Irlanda del Nòrd), Lord Eames foguèt nomenat Lòrd per John Major. D'autres clergues foguèron nomenats coma los Reverants Donald Soper e Timothy Beaumont, e de clèrgues escoceses. I a pas de clergues de la Glèisa catolica Romana, se faguèt la rumor que lo Cardenal Basil Hume e son successor Cormac Murphy O'Connor los serián estat prepausat lo paratge mas o darrièr faguèt l'argument que los Catolics Romans que recebèron los Òrdres Sants pòdon pas, segon lo drech canon, de prene pas d'oficis màger en conneccion amb quin que siá govèrn autre que la Santa Ses.

Als ancians achevesques de Canterbury, que venguèron evesques mas pas mai diocesans, lor foguèron donat de paratge a vida e un sèti coma Lòrds Temporal.

Per costuma on dels evesques legís de pregarias cada jorn legislatiu (ròtle pres pels capelan a las Comunas).[40] They often speak in debates; in 2004 Rowan Williams, the Archbishop of Canterbury, opened a debate into sentencing legislation.[40] las Measures (prepausicion de lei al subjècte de la Glèisa d'Anglatèrra) se devon iniciar pels Lòrds, and los Lòrds Esperitala an un ròtle per s'assegurar que se realize atal.[40]

Los Lòrds Temporals modificar

Dempuèi la Dissolucion dels Monasteris, los Lòrds Temporals prenguèron la majoritat a la Cambra dels Lòrds. Al contrari dels Lòrds Esperital, pòdon prene de posicion partisanas publicas, s'alinhant themselves amb un o un autre dels partits politics que dominant la Cambra de la Comunas. Aqueles Lòrds refusan èsser partisans politics son nomenats crossbenchers. A l'origina, d'entre los Lòrds Temporals i aviá un centenat de pars ereditaris, amb reng de duc, marqués, comte, vescomtet, e barons. De talas dignitats ereditàrias se pòdon crear per la Corona; a l'epòca modèrna se fa sus avís del Primièr Ministre en actualitat (levat lo cas dels membres de la Familha Reiala).

Los titularis dels parartges d'Escòcia e d'Irlanda aguèron pas sempre l'autorizacion de far sesilha coma Lòrd. Quand l'Escòcia s'uniguèt a Anglatèrra per formar la Grand Bretanha en 1707, foguèt previst que los pars ereditaris d'Esòcia poirián elegir pas que 16 pars representants per far sesilha a la Cambra dels Lòrds. Una meteissa restriccion se faguèt quand Irlanda fusionèt amb la Grand Bretanha en 1801 per formar lo Reialme Unit; los par Irlandeses foguèron autorizats a alegit 28 representants, que prenguèron lor ofici a vida. Las eleccions pels representants Irlandeses s'acabèt en 1922, quand la granda partida d'Irlanda venguèt un estat independent; las eleccions pels representants escoseses s'acabèt amb lo passatge del Peerage Act 1963, que totes los pars escocses obtenguèron de sètis a la Cambra Nauta.

En 1999, Lo govèrn trabalhista presentèt lo House of Lords Act remandant lo drech de centenats de pars ereditaris de far sesilha a la Cambra.

Lo nombre de pars foguèt causit per rebatre la proporcion dels grop politics en 1999 d'entre los ereditris. Quand morís un par ereditari, se fa una eleccion parciala, per pel sistèma de vòte alternatiu.

Fins a 2009, los Lòrds Temporals tanben inclusissiá los Lords of Appeal in Ordinary, un grop causit per la Cambra dels Lòrds per l'execici de foncions judiciàrias. Lords of Appeal in Ordinary, o Lòrds del drech, foguèron nomenats pel primièr còp en 1876. Èran causits pel Primièr Ministre del moment, mas formalament nomenats pel Sobeiran. Un Lord of Appeal in Ordinary se deu retirar a 70 ans, o, al per acabar lo tèrme d'un govèrn term, a l'edat de 75 ans; après aquela edat, lo Law Lord podavan pas entendre de cases a la Cambra dels Lòrds.

Lo nombre de Lords of Appeal in Ordinary èra limitat a dotze. Per convencion, los Lords of Appeal in Ordinary prengavan pas parit als debats dins la novèla legislatura, per gardar l'independéncia judiciària. Los Lords of Appeal in Ordinary fannsesilha coma Lòrd a vida, quitament se se retiravan de l'ofoci judiciari a 70 o 75 ans. Los ancians Lord Chancellors e avent d'autres naut ofoci judiciaris podavan tanben far sesilha coma Law Lords segon lo Appellate Jurisdiction Act, mas en practica aquel drech foguèt rarament exercit.

Lo grop mai grans dels Lòrds Temporals, e de tota la Cambra, son de pars a vida. Lo,paratge a vida ven sonque al reng de baron, e creat segon lo peerages Act 1958. Coma totes los pars, los pars a vida son creats pel Sobeiran, sus avís del Primièr Ministre o de la Comission de nomenacion de la Cambra dels Lòrds. Per convencion, pasmens, lo Primièr Ministre autoriza los líders dels autres partits a nomenar de pars a vida, per manténer l'equilibri politic a la Cambra dels Lòrds. Mai, de pars a vida non partisan (lo numbre es determinat pel Primièr Ministre) son nomenats per la Comission independenta de la Cambra dels Lòrds.

En 2000, lo govèrn anoncièt la realizacion d'una Comission Independenta de Nominacion per causir cinquenta "people's peers" pels peratge a vida. Mas, quand s'anoncièt la causida en abril de 2001, dins ina lista de 3000 impetrants, las causidas provoquèron de criticas dins los media.[45]

Condicions per èsser membre modificar

I a diferentas condicions per èsser membre de la Cambra dels Lòrds. La condicion d'edat es d'aver 21 ans.[46] E mai, sols los britanics, los irlandeses e los citadans del Commonwealth pòdon far sesilha dins la Cambra dels Lòrds.[47] Las condicions de nacionalitat èran de per abans mai estrictas: fins a l' Act of Settlement 1701, e lo precedent British Nationality Act 1948, sols los subjèctes atal nascut èran qualificats.

Mai, i a de condicions de bancarròta pels membres de la Cambra Nauta: Bankruptcy Restrictions Order (en Anglatèrra e Galas solament), o adjudged bankrupt (en Irlanda del Nòrd), o se la propritat es jos sequèstre (en Escòcia). Un darrièra restriccion empacha aqueles convencuts de nauta traïson de far sesilha a la Cambra dels Lòrds fins al complèt tèrme de la pèna de prison. I a pasmens una exepcion quand lo (la) condemnat(da) per traïson recebèt lo pardon complet. Note that an individual serving a prison sentence for an offence other than high treason is not automatically disqualified.

La femnas èran exclusidas de la Cambra dels Lòrds fins al Life Peerages Act 1958,[48] passat per respondre al declin del nombre dels membres actius, far possible la creacion de paratges a vida. La femnas venguèron alara elegiblas e quatre foguèron causidas per èsser par a vida. Pasmens, los paratges ereditaris contunhèron per excluded until the passage of the Peerage Act 1963.[49] Since the passage of the House of Lords Act 1999,[50] hereditary peeresses remain eligible for election to the Upper House; there is one (Countess of Mar) among the 90 hereditary peers who continue to sit.

Pagament pels paratges modificar

Lo Honours (Prevention of Abuses) Act 1925 fa illegal per un paratge, o autre onor, d'èsser crompat o vendut. Pasmens, i a de rulors persistentas que de paratges (entre eles èsser membre de la Cambra dels Lòrds) foguèron reduts disponibles per de donators politics màger en escambi de donacions. En 2015 u estudi mostrèt que d'entre las 303 personas nomenadas per de paratges entre 2005 e 2014, 211 èran politicians màger (d'ancians MPs inclusits), o èran de nominacion non-politicas. Dins las autras 92 nominacion politicas facha fòra de la vida politica, 27 fauèron de donas significativas a de partits politics. L'autors concluhguèt d'en primièr que los nominats fòra de la vida publica fasián mai volontièr de donas que los pars nominats après aver èsser de per abans politic o foncionari. Tanben mòstra que lo domators mai importants pels partits èran mai susseptible d'èsser nominats per de paratges que los autre membres del partits.[51]

Revocacion dels membres de la Cambra modificar

Traditionalament i aviá pas de mecanisme que los membres podavan demissionar o èsser remandat de la Cambra del Lòrds (al contrari del membres de las Comunas). Lo Peerage Act 1963 que se pòt effectivament renonciar a èsser membre dels Lòrds.

Lo House of Lords Reform Act 2014 prevei la demission dels membres de la Cambra, remandat per manca d'assiduitat, e expulsion automatica per èsser acusat de crimes greus (condemnacion a una pèna de prison de mai d'un an). En 2015, lo Règlament interior de la Cambra pervei unaresolucion de la Cambra per l'expulsion d'un membre.

Foncions modificar

Tradicionalament la Cambra dels Lòrds eligís pas son speaker, al contrari de la Cambra de la Comunas; mas, la presidéncia se fa ex officio pel Lòrd Cancelièr. Amb lo Reform Act 2005, lo pòste de Lord Speaker foguèt creat, qu'un par es elegit per la Cambra puèi nomenat per la Corona. La primièra Lord Speaker, elegida lo 4 de mai de 2006, èra la Baronesa Hayman, anciana par trabalhista. Coma lo Speaker exerci un ofici imparcial, la Baronesa Hayman demissionèt del partit trabalhista.[52] En 2011, la Baronesa D'Souza foguèt elegida Speaker.[53] i succedèt lo baron Fowler en 2016.

Aquela reforma del pòste de Lòrd Cancelièr a per causa d'anomalias constitucionala dins son quita ròtle. Lo Lòrd Cancelièr èra pas que Speaker de la Cambra dels Lòrds, mas tanben membre del Gabinet; son ministèri, ancianament lo Lord Chancellor's Department, se nomena ara lo Ministre de la Justícia. Lo Lòrd Cancelièr es pas pus al cap del judiciari d'Anglatèrra e Galas. Fins alara, lo Lòrd Cancelièr aviá part dins las tres brancas del govèrn: la legislativa, l'executiva, e la judiciària.

L'encambament dels ròtles legislatiu e executiu es una caracteristica del Sistèma de Westminster, que lo gabinet conten de membres de la Cambra de la Comunas e de la Cambra dels Lòrds; pasmens, en Junh de 2003, Lo Govèrn Blair anoncièt son intencion d'abolir lo pòst de Lòrd Cancelièr que l'ofici mesclava las responsabilitats executiva e judiciària. l'abolicion de l'ofici foguèt rebutat per la Cambra dels Lòrds, a lo Constitutional Reform Act 2005 fouè alara amendat per gardar l'ofici de Lòrd Cancelièr. La lei garantís pas pus que l'ofici de Lòrd Cancelièr es l'oficièr president la Cambra dels Lòrds, e alara permet a las Cambra dels Lòrds d'elegir d'entre eles un speaker.

 
Charles Pepys, Lòrd Chancelièr. Lo Lòrd Chancelièr pòrta una tòga nègra e aur al presidir la Cambra dels Lòrds.

Lo Lòrd Speaker pòt èsser replaçat a la presidéncia per un(a) deputy (Chairman of Committees e autres Chairmen) totes nomenats per la quita Cambra dels Lòrds itself al començament de cada sesilha. I a pas de referéncia legala que lo Lòrd Cancelièr o lo Deputy Speaker siá membre de la Cambra dels Lòrds (pasmens se n'es costuma).

Al presidir la Cambra dels Lòrds, lo Lòrd Cancelièr tradicionalament portava una tòga ceremoniala negra e aur. las tògas ceremonialas negras e aur son ara portadas pel Lòrd Cancelièr e lo Secretari d'Estat per la Justícia dins la Cambra de la Comunas, per las cerenonias. Lo Speaker o lo Deputy Speaker se sèi sul Woolsack, un larg banc red seat matalessat de lana e cobèrt de roge, al frent de la Cambra dels Lòrds.

Quand la Cambra dels Lòrds se reünís en comitats, lo Chairman of Committees o lo Deputy Chairman of Committees presidisson, no pas dempuèi Woolsack, ma dempuèi la cadièra a la Taula de la Cambra. Lo president en ofici a pauc de poder al comparar lo Speaker de la Cambra de las Comunas. Es lo pòrtavotz de laCambra, realizant de tascas coma anonciar los resultats dels vòtes.

Lo Lord Speaker o lo Deputy Speaker dermina pas qui parla, tampauc remòça lo membres violant la règlas de la Cambra; aquelas mesuras son presas measures solament par la quita Cambra. A contrarir de la neutralitat politica del Speaker de la Comunas, los Lòrd Chancelièr e Deputy Speakers d'en primièr demoran membre de lor partit, e pòdon participar al debat; pasmens, es pas mai verai dins lo ròtle novèl de Lord Speaker.

Una autra foncion es lo Líder de la Cambra dels Lòrds, un par causit pel Primièr Ministre. Lo Líder de la Cambra es responsable per encapitar los projèctes de lei de la Cambra dels Lòrds, e es un membre del Gabinet. Lo Líder tanben avertís la Cambra de procediment que cal, se cal, mas son avís es informal, puslèu qu'oficial e obligatòri. Un Deputy Leader es tanben nomenat pel Primièr Ministre, e pren la plaça takes d'un líder abscent o indispoonible.

Lo Clèrc dels Parlaments es lo clèrc en cap e fa foncion a la Cambra dels Lòrds (mas es pas membre de la quita Cambra). Lo Clèrc, qu'es nomenat per la Corona, concelha lo president en ofici sus las règles de la Cambra, signa los ordres e las comunicacions oficials, aprova los comptes, e es lo gardian dels registres d'ambedoas Cambras de Parlament. Mai, lo Clèrc dels Parlaments es responsible d'organizar las eleccions parcialas dels pars ereditaris se cal. Lo Clerk Assistant e lo Reading Clerk son nomenats pel Lord Speaker, subjècte a l'aprobacion de la Cambra.

Lo Black Rod es una autra foncion de la Cambra; lo títol ven de simbòl de son ofici, una verga negra. Lo Black Rod es responsable del ceremonial, a la carga dels uissièrs de la Cambra, e pòt (sus òrdre de la Cambra) prene de mesuras per arrestar los desòrdres o perturbacions a la Cambra. Lo Black Rod tanben ten l'ofici de Sergent d'Armas de la Cambra dels Lòrds, e dins aquela foncion assistís lo Lord Speaker. Lo Gentleman Usher of the Black Rod's pòt delegar saobligacions al Yeoman Usher of the Black Rod o al Assistant Serjeant-at-Arms.

Procediment modificar

 
Los Bancs de la Cambra son de color roja. En contraste, lo decors de la Cambra de las Comunas es verd.
 
Lo tròn reial, 1902. De notar que lo tròn del Sobeiran (e l'esquèrra) se ten un pauc mai naut qu'aquel del consòrt

La Cambra dels Lòrds e laCambra de la Comunas tenon sesilha al Palais de Westminster. La cambra dels Lòrds es sompuosament decorada, en contraste amb los mòbles modèstes de la Cambra de las Comunas. Los bancs dels Lòrds son de color roja. Lo Woolsack es al front de la Cambra; Lo Govèrn sèti suls bancs a brecha del Woolsack, alara que los membre de l'Oposicion sèti on the left. LosCrossbenchers, setisson sul bancs imediatament a l'opausat del Woolsack.[54]

La Cambra dels Lòrds es lo site d'una ceremonias formalas, la mai celèbre es la Dobertura del Parlament, comencçant cada novèla sesilha parlamentària. Pendent la Dobertuda, lo sobeiran, sèi sul Tròn de la Cambra dels Lòrds Chamber e en preséncia d'ambedoas Cambras del Parlament, e dona un discors sus l'agendà del Govèrn agenda per la sesilha parlamentària venenta.

A la Cambra dels Lòrds, lo membres son pas obligat de se far conéisser pel president de sesilha per prene la paraula, coma es lo cas a la Cambra de las Comunas. Se dos o mai Lòrds al meteis temps se levan per parlar, la Cambra decidís qui serà escochat per acclamacion, o, se cal, pel vòte d'una mocion. Sovent, pasmens, lo Líder de la Cambra suggerís un òrdre, que mai sovent se seguís. Los discors a la Cambra dels Lòrds son adreçats a l'emsemble de la Cambra (My Lords) puslèu qu'al sol president de sesilha (coma es de costuma a la Cambra Baissa). Lo members se nomenon pas per la segonda persona (you), mas puslèu a la trasena persona amb de formulas coma the noble Duke, the noble Earl, the noble Lord, my noble friend, The most Reverend Primate, etc.

Cada membre fa al maxim un discors per mocion, levat l'autor de la mocion pòt far un discors al començament del debat e un autre a la fin. Los discors an pas de limita de temps a la Cambra; pasmens, la Cambra pòt acabar aprovant una mocion "que lo nòble Lòrd siá pas mai escochat". Es tanben possible per la Cambra d'acabar lo quita debat, aprovant la mocion "que la Question es ara donada". Lo procediment se nomena Closure (clausura), mas es fòrça rare.

Quand totes los discorses sus una mocion son acabats, o invocada la Closure, la mocion es mesa al vòte. La Cambra d'en primièr vòta a la votz; lo Lord Speaker o lo Deputy Speaker pausa la question, e los Lòrds respondon o content (en favor de la mocion) o not content (contra la mocion). Lo president de sesilha alara anoncia lo resultat del vòte a la votz, mas se son estimacion es contestada pe un dels Lòrd, un vòte registrat nomenat division seguís.

Los membres de la Cambra dintran un dels dos fogals (lo fogal content o lo fogal not-content) de cada costat de la Cambra, que lors noms son registrats pels clèrcs. Dins cada fogal i a dos grafièrs (Tellers) (membres de la Cambra) que comptan los vòtes de Lòrds. Lo Lord Speaker pren pas part al vòte. Un còp la division acabada, los grafièrs donan los resultats al president desesilha, qu'alara l'anoncia a la Cambra.

S'i a egalitat de vòtes, la mocion se decidís segon los principes seguents: la legislacion pòt contunha coma al present, levat s'i a una majoritat en favor de l'amendament o lo rebuta; tota autra mocion es rebutada, levat se una majoritat en favor es aprovada. Lo quorum de la Cambra dels Lòrds es de tres membres per un vòte general o de procedura, e de 30 membres pel vòte de la lei. Se mens de tres o 30 membres (segon se cal) son presents, la division es invalida.

Poders diciplinaris modificar

Per contraste amb la Cambra de las Comunas, la Cambra dels Lòrds aviá pas encara establit una procedura per sanccionar los sieus membres. A l'escasença d'un escadal al subjècte del Commitat dels Privilègis en genièr de 2009, lo Líder de la Cambra dels Lòrds alara demandèt al Comitat dels Privilègis de far un rapòrt per cossí far las sanccions de la Cambra contra sus membres.[55] Après aver près conselh del Procuraire General d'Anglatèrra e Galas e l'ancian Lòrd Cancelièr Mackay of Clashfern, lo commitat decidiguèt que la Cambra "possedava un poder inerent" per suspendre los membres desviats.[56]

De cambiaments recents espandiguèron los poders disciplinaris de la Cambra. La seccion 3 del the House of Lords Reform Act 2014 ara prevei que cada membre de la Cambra del Lòrds condemnats per crime e a la prison per mai d'un an perdon lor sètis. Lo House of Lords (Expulsion and Suspension) Act 2015 prevei que la Cambra the House realiza los procediments per suspendre, e expulsar, sos membres.

Remandat per abséncia modificar

En 1958, per prene compte de las criticas que de pars apareisson a la Cambra sonque per las decisions màger e per influenciar de vòtes particulars, lo Reglament Interior de la Cambra foguèt modificat.[57] Pels pars que son pas presents amb regularitat o empacaht per mala santat, edat o autra rasons, es alara possible de demandar a que sián remandat per causa d'abscéncia.[58]

Allocacion de preséncia modificar

Los members de la Cambra dels Lòrds podon, dempuèi 2010, causir de recebre a 300£ per jorn de preséncia, e emai de depensas de vitge limitadas. Lo parsrs pòdon causir de recebre una allocacion reducha de 150£ per jorn de preséncia. Abans 2010 los pars de fòra de Londres podavan demandar una indemnitat de nuèch de 174£.[59][60]

Comitats modificar

Referéncias modificar

  1. Error en títol o url.
  2. Modèl:Cite hansard
  3. Error en títol o url.
  4. Error en títol o url.
  5. Error en títol o url.
  6.  {{{títol}}}. 
  7. Alan Siaroff, Comparing Political Regimes, University of Toronto Press 2013, chapter 6.
  8. Error en títol o url.
  9. Modèl:Cite news
  10. UK Parliament.
  11.  {{{títol}}}. 
  12. «{{{1}}}»
  13. «{{{1}}}»
  14.  {{{títol}}}. 
  15. Error en títol o url.
  16. Loveland (2009) p. 158
  17. Error en títol o url.
  18. McKechnie, The reform of the House of Lords etc
  19. Modèl:Cite news
  20. Modèl:Cite news
  21. Modèl:Cite news
  22. Error en títol o url.
  23. Modèl:Cite news
  24. Modèl:Cite news
  25. Modèl:Cite news
  26. Error en títol o url.
  27. Modèl:Cite report
  28. « Dan Byles: House of Lords Reform Private Members Bill », {{Article}} : paramètre « periodic » mancant,‎ (legir en linha)
  29. 29,0 et 29,1 Error en títol o url.
  30. Error en títol o url.
  31. Error en títol o url.
  32. Error en títol o url.
  33. Modèl:Cite news
  34. Error en títol o url.
  35. 35,0 et 35,1 Modèl:Cite news
  36. Error en títol o url.
  37. Error en títol o url.
  38.  {{{títol}}}. ISBN 9781405139359. 
  39. Error en títol o url.
  40. 40,0 40,1 40,2 et 40,3 Shell (2007) p.54
  41. Shell (2007) p.53
  42. Error en títol o url.
  43. Shell (2007) p.55
  44. Error en títol o url.
  45. People's Peers: the strange case of the missing lollipop ladies, BBC News Open Politics, 2001.
  46. Error en títol o url.
  47. Error en títol o url.
  48. Modèl:Cite legislation UK
  49. Modèl:Cite legislation UK
  50. Modèl:Cite legislation UK
  51. Mell, Radford and Thevoz: Is There a Market for Peerages? Can Donations Buy You a British Peerage? A Study in the Link Between Party Political Funding and Peerage Nominations, 2005-14 University of Oxford, pp 8, 13, 17, 22
  52. Error en títol o url.
  53. Error en títol o url.
  54. Error en títol o url.
  55. Error en títol o url.
  56. Error en títol o url.
  57. Error en títol o url.
  58.  {{{títol}}}. ISBN 0-10-170272-8. 
  59. Error en títol o url.
  60. Modèl:Cite news