La còca de Besièrs es una fogaceta tradicionala de Besièrs que se cosina per la sant Afrodisi.

Còcas de Besièrs

Origina modificar

L'origina de las còca de Besièrs es logada a la legenda de Sant Afrodisi.

Quand venguèt d’Egipte al sègle III amb son camèl per evangelizar la vila de Besièrs, foguèt fòrça plan aculhit pels abitants. A sa mòrt, las autoritats de la vila refusèron de prene en carga la bèstia que costava tròp. Per salvar l'animal de la mòrt, una familha d'olièr acceptèt de lo lotjar e noirir.

Quand Afrodisi foguèt reconegut Sant, la municipalitat decidiguèt de prene en carga l'entreten e la nairitura del camèl, considerant qu'aquò fasiá onor al Sant. Un ostal foguèt doant, en mai del còst d'entreten a la familha d'olièrs. A la mòrt d'aquel, la carrièr foguèt nomenada carrièra de camèl (aara Malbec) e l'ostal vendut. Lo revengut de la venta tornèt èsser investit pels cónsols de l'epòca per comprar de pan que se donava al paures de la vila

Alara cada an per la fèsta de Sant Afrodisi (Fèsta de las Caritats) las còcas de Besièrs son benitas, distribuidas e partejada per simbolizar d'un costat lo partatge del pan, e d'autre costat la forme del camèl.

Fabricacion artisanala modificar

La còca de Besièrs es artesanalament preparada pels fornièrs de la région.

Ingredients modificar

Per realizar aque còca, cal de farina, de sucre, de burre, d'uòus, de lach, del sal, de levadura e de la flor d'irangièr.

Preparacion modificar

Se comença velha  per preparer lo levam. Se mescla lo lach, amb la levadura e la farina. Se daissa pausar en mejana 12 oras cobèrt d'un toalhon. Lo levam es acabat quan torna càser d'esperel. L'endeman se mesclan los autres les ingredients commençant pels liquids puèi los uòus, lo burre, la flor d'irangièr, lo sal, lo rèste de farina e a la fin lo levam. Puèi la pasta es copada en petits bodins de talha egala, se los daissa levar una ora, devon coflar fins doblar de volum abant d'èsser cuèch al forn.

Nòtas e referéncias modificar

Veire tanben modificar

Articles connexes modificar

Ligams extèrnes modificar