Alexandreta (Aleissandreto en grafia mistralenca[1]), en grèc Αλεξανδρέττα Alexandretta, en arabi إسكندرونة, en turc İskenderun, es una vila de Turquia.


Font fondada en 333 avant J.C. per Alexandre lo Grand.

Istòria modificar

Alexandreta, a l'epòca romana, hot ciutat de la província de Cilícia Segonda. Hot donc istoricament un avescat sufraganèu dau d'Anazarb.

Au sègle 19, èra un pòrt important de l'empèri otoman.

ALEXANDRETA (Caza dau Sanjak d’Alèp)

Caimacamlik de 1ª classa. – 26 vilatges. Populacion dau Caza: 12,629 abitants, daus quaus 10,507 musulmans, 22 israelitas e 2,100 crestians de rits divèrs. Pichòta vila. Pòrt mai important de tota Siria pr’amor de l’embarcament e dau desbarcament de las merças provenent e a destinacion de las vilas de l’interior. 6000 abitants, obligats de quitar la vila a l’estiu pr’amor de l’insalubritat de la clima. Amelioracion sensibla de la clima pr’amor de l’assaniment d’una part de las paluds, de l’adjoncion de quauques naus barris, de l’establiment de canaus d’escorrement e dau pavatge de la vila. Una rota carroçabla religa la vila a Kilis, Antiòquia e Alèp. Possedís una hont d’aiga excellenta. Escòlas elementàrias dau govèrn, daus Pairs Carmelitans e de las Sòrs de Sant Jausèp.

Exportacion: laa, cassenòlas, blats, òrdi, civada, daris, sesams, pèths, marroquins, burres, etc.

Importacion: manufacturas anglesas, soïssas, denadas coloniaus, etc.[2]

  1. https://tdf.locongres.org/files/assets/common/page-substrates/page0076.jpg
  2. Annuaire oriental (ancien Indicateur oriental) du commerce, de l'industrie, de l'administration et de la magistrature | 1891 | Gallica (bnf.fr)