Walden o la vida als bòsques

Walden, o la vida als bòsques (títol original Walden; or, Life in the woods) de l'escrivan e pensaire Henry David Thoreau es un dels recits basat sus de fachs reals mai coneguts que foguèt escrich per un nord-american.

Capa originala del libre amb l'illustracion de la sòrre de Thoreau, Sophia

Publicat en 1854, conta la vida que Thoreau passèt dins una cabana pendent dos ans, dos meses e dos jorns, al bòsc qu'aparteniá al seu amic e mentor Ralph Waldo Emerson, davant l'Estanh de Walden (Walden Pond), non luènh dels seus amics e de la seuna familha que demoravan a Concord dins lo Massachusetts. Walden es escrich de biais que lo temps sembla durar sonque un an, mostrant los cambis de las sasons.

Es pas una novèla nimai una vertadièra autobiografia, mas una critica del mond occidental; cada capitol abòrda un aspècte de l'umanitat jos l'estil del pamflet o de l'elògi. Acorda quitament l'atencion a al natural de l'estanh de Walden, descrivent los animals e lo biais que las gents lo considèra al respècte del seu isolament, ne venent a de conclusions filosoficas. Aqueles longs passatges en relacion amb la natura foguèron sovent interpretats coma fasent partit de l'ensenhament transcendentalistas que Thoreau o Emerson predicavan.

Mai d'un sègle mai tard, Walden contunha d'èsser una inspiracion pels moviments de retorn a la natura. Es tanben una referéncia culturala majora.

Ligams extèrnes modificar