Tres caractèrs japonés Aquesta pagina conten de caractèrs japonés. En cas de problèma, consultatz Ajuda:Unicode o testatz vòstre navegador.

La vaporwave (de còps estilizat vaporwave) es un genre musical e movement artistic[1] avent emergit sus internet dins las annadas 2010 de las scènas dance indépendantes coma lo seapunk, la bounce house, la witch house, e la chillwave. La vaporwave es caracterizada per sa nostalgia e sa fascinacion per la cultura retro, la tecnologia, e las publicitats de las annadas 1980 e 1990.

Ben que son actitud e son messatge sián divergissents e ambigús, la vaporwave servís al còp de critica e de parodia de la societat de consomacion, del sistèma capitalista, la propaganda, de la cultura yuppie de las annadas 1980, e de la musica new age.

Interpretacions modificar

La vaporwave es un genre musical pròpri al ciberespaci interpretat coma una critica distopica[2] del capitalisme[3] dins la vena del ciberpunk. Lo critic musical Adam Harper del Dummy Mag, descrich lo genre coma «ironic e vertadièrament acceleracionniste»[1].

Lo tèrme « vaporwave » pòt tanben èsser una referéncia a l'estil planant dels tròçs. 情報デスクVIRTUAL, chafre de Vektroid, descrich son album 札幌コンテンポラリー coma una «brèva lusor de comunicacion internacionala» e una «parodia de l'iper-contextualizacion americana de l'e-Asia dempuèi 1995»[4].

Nòtas e referéncias modificar

  • (fr) Aqueste article es parcialament o en totalitat eissit d’una traduccion de l’article de Wikipèdia en francés intitolat « Vaporwave ».
  1. 1,0 et 1,1 (en) Charlie Jones, Comment: Vaporwave and the pop-art of the virtual plaza, Dummy Mag, 12 de julhet de 2012.
  2. (en) Robert Ham, Exo - Gatekeeper, AllMusic.
  3. (en) Christian Ward, Vaporwave: Soundtrack to Austerity, Stylus, 29 de genièr de 2014.
  4. .

Vejatz tanben modificar

Sus d'autres projècte de Wikimedia:
 
Commons
Commons (Galariá)
 
Commons
Commons (Categoria)  Modèl:Commonscat/categories

Articles ligats modificar