Aquel article (o seccion) es un esbòs.
Podètz partejar vòstras coneissenças e o melhorar (cossí?).
Cal melhorar l'escritura d'aquel article.
L’ortografia, la gramatica, lo vocabulari, la sintaxi o autres aspèctes lingüistics incorrèctes son a verificar. Podètz corregir o crear la discussion.

La telecomenda es un mejan per comunicar amb un aparèlh informatic (o simplament electronic). Gracia a la tecnologia Infraoge d’aquesta, se pòt faire sens fial.

De qu’es l’infraroge modificar

L’infraroge es una color (coma lo blau, lo vèrd o lo jaune). Mas es una color que se vei pas (veire l’esquemà). Las colors primarias que vesèm son lo roge, lo blau et lo vèrd, totas la autras colors (vesibles) son de mesclas d’aquestas tres colors primarias (veire l’autra esquema). L’Infraroge es una autra color primaria. Podèm veire indirectament aquesta color amb un aparèlh fotó (l’objectiu d’un aparèlh fotó pót veire aquestà color). Es gracia a aquó que podèm faire de receptors, gracia a la tecnologia dels objectius d’aparèlhs fóto.

Conssi foncciona la telecomanda modificar

La telecomenda es un circuit electronic que foncciona d’un part alimentat per de pila et d’autre part una LED infraroge (un emmetor de lum infraroge). Per seguir lo boton, la nuencia de infraroge determina sur quin boton l’utilisator a appuejat.

 
LG Smart TV WIFI + IR Remote 04

Història de la telecomenda modificar

La telecomenda es estada creada en 1950 per Zenith Electronics (veire la fotò). Que sosquèt a un mejan per poder “zappar” sens aver a se levar de son sèti. Es lo cercaire Léo Cirésa e una vintenat d’autres ingeniors que trapèron aquesta idea. Mas la vertadièra telecomenda a ultrasons (avant l’infraròtge) foguèra inventada per Robert Adler, ajudat per Eugene Polley. Aquestes inventors foquèron recompesats per aquesta invencion devenguda culta.