Sant Joan de Janas (Saint-Jean-de-Jeannes en francés) es un vilatge e una seccion de la comuna de Paulinet. Es tanben una parròquia (glèisa de Sant Joan Baptista) de la diocèsi d'Albi. Los abitants son las santjanòlas e los santjanòls.

Toponimia modificar

Sant Joan Baptista es lo nom de la parròquia. Janas es lo nom d’un castèl desrocat e disaparegut sus la comuna vesina de Raiçac que se sonèt un moment Raiçac de Janas. Se supausa que lo castèl èra mai o mens vesin del masatge del Castelàs. L’etimologia populara locala indica que la jana es la tuta del singlar.

 
Sant Joan (jaune) dins Paulinet

Istòria modificar

Sanctus Johannes de Genis es atestat en 1370.[1] Al sègle XVII, la parròquia a dos oficis de notari. La demografia locala es pro coneguda mercé als registres d’aquestes.

Seccion de la comuna de Paulinh puèi Paulinet, Sant Joan de Janas capitèt pas a s’independentizar.[2] Autres còps pro bèl (dos oficis de notari al s. XVII, una escòla primària del quarantenat d’escolans al mièg de las annadas 1940), lo vilatge s’es despoblat e compta pas mai de 20 abitants permanents en 2020.

Referéncias modificar

  1. https://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k5782104h/f242.item.r=%22Saint%20Jean%20de%20Jeannes%22
  2. Declaracion de l’associacion "Comité de défense des intérêts communaux de Saint-Jean-de-Jeannes", Journal officiel de la République française, n°109, 9 de mai de 1945, pagina 2368 - Legir sus Gallica.