La parabòla es una corba plana simetrica per l'ais de las ordenadas. Se pòt definir matematicament de mai d'un biais, equivalents. Mai sovent, la parabòla se definís coma una corba plana que cadun dels punts se situa a egala distança d'un punt fixe, lo fogal, e d'una drecha fixa, la directritz. Mas se pòt tanben la definir coma l'interseccion d'un plan amb un còn de revolucion quand lo plan es parallèl amb un autre plan tangent a la surperfícia del còn.

Una parabòla es un ensemble de cobles (x, y) dont la rapresentacion analitica es f(x)≡y=x².

S'agís d'un tipe de corba algebrica que fòrça proprietats geometricas interessèron los matematicians dempuèi l'Antiquitat e recebèron d'aplicacions tecnicas varietats en optica, telecomunicacion, eca.

Matematicas

modificar

Seccion conica

modificar

Las parabòlas fan partit de la familha dels conics, es a dire de las corbas que s'obtenon per l'interseccion d'un còn de revolucion amb un plan; per l'escasença, la parabòla es obtenguda qunad lo plan es parallèl a l'una de las generatriças del còn e perpendicular a l'autre plan que conten la meteissa generatritz e l'axe del còn.

Directritz, fogal e excentricitat

modificar
 
La parabòla es l'interseccion d'un plan amb un còn de revolucion quand lo plan es parallèla a una de las generatriças del còn.

Sián   una drecha e   un punt apartenent pas a  , e siá   lo plan contenent la drecha   e lo punt  . Se nomena parabòla de drecha directritz   e de fogal   l'ensems dels punts   del plan   a egala distança del fogal   e de la drecha  , es a dire verificant:

 

ont   mesura la distança del punt   al punt   e   mesura la distança del punt   a la drecha  . La parabòla es un biais de conic que l'excentricitat   val 1.

Equacions

modificar

Dempuèi lo fogal e la directritz

modificar
 
Parabòla de drecha directritz d e de fogal F.

Se la parabòla es donada per son fogal   e sa directritz  , se noma   lo projectat ortogonal de   sus  , se nomena   (paramètre de la parabòla) la distança   e se nomena   lo mitan de  . Alara, dins la marca ortonormada   ont   a meteissa direccion e sens que  , l'equacion de la parabòla es

 

Dempuèi la foncion del segond gra

modificar

La corba representativa d'una foncion polinòma del segond gra d'equacion

 

ont   e   son de constantas realas (  non nul), es una parabòla. Dins lo cas  ,  , e   s'obtien una expression simpla per una parabòla:  .

Dins la marca  , la cima   d'una parabòla es lo punt de coordonadas  . Son axe de simetria es l'axe  .

Dins la marca  , son equacion es

 

Son fogal es lo punt   e sa directritz es la drecha   d'equacion  

Dins la marca  , lo fogal a donc per coordonadas[1]   e la directritz per equacion   ont  

Dempuèi l'equacion generala

modificar

Siá l'equacion  , dins una marca ortonormala. Se   alara aquela equacion es aquela d'una parabòla o de dos drechas parallèlas.

Reciprocament, se (C) es una parabòla, alara possedís, dins tota marca ortonormala, una equacion de la forma precedenta.

Siá l'equacion  , dins una marca ortonormala. Se   amb   o   non nul alara aquela equacion es aquela d'una parabòla que l'axe es parallèl a un dels axes de la marca.

Equacion polara

modificar

Dins la marca polara   ont O es lo fogal de la parabòla e l'axe polar n'es l'axe fogal, l'equacion de la parabòla es  .

Parametrizacion

modificar

Dins la marca cartesiana   ont   es lo punt situat al mitan del segment constituit del fogal   e de sa projeccion   sus la directritz e ont   es un vector unitari orientat de   cap a  , se pòt envisatjar mai d'una parametrizacions de la parabòla:

  1. Una parametriszacion cartesiana per l'abscissi:  , per tot  
  2. Une parametrizacion cartesiana per l'ordonnada:  , pour tout  
  3. De parametrizacions cartesianas dependent caduna d'una constanta arbitrària a>0 :  , per tot  

(Per a=1/(2p) se trapa la parametrizacion per l'abscissi.) Aquelas parametrizacions son regularas (i.e. lo vector derivat ne s'anulan pas). Lo vector   dirigís alara la tangenta al punt de paramètre  .

De proprietats geometricas de la parabòla

modificar

Còrdas parallèlas

modificar

Totas las còrdas parallèlas an lor mitan situat sus una drecha perpendiculara a la directritz. La tangenta parallèla a aquela direccion a son punt de contacte sus aquela drecha. Las doas tangentas a la parabòla als tèrmes d'una tala còrda se trencan sus aquela drecha.

Tangenta e bisectritz

modificar

Se A es un punt sus una parabòla definida per un fogal F e une directritz (d), alara la tangenta de la parabòla en A es la bisectritz interiora de l'angle formada per F, A e lo projectat ortogonal de A sus (d).

 
Illustracion de la proprietat en optica.

Aquela proprietat explica lo principi dels miralhs parabolics: l'angle que fan las drechas (AF) e (b) es egal a l'angle que fan las drechas (AH) e (b), donc las drechas (AH) e (AF) son simetrica al respècte de la tangenta, e tanben al respècte de la normala a la tangenta. En optica, aquò significa qu'un rai eissit de F e tocant A subís un rebat especular de direccion (AH), que segon la lei de Snell-Descartes, l'angle d'incidéncia es egala a l'angle de rebat. Donc, totes los rais eissits de F son rebatuts dins la meteissa direccion, perpendiculara a (d).

Proprietat al respècte de l'ortoptica

modificar
 
Se desplaçant le long de sa directritz, la parabòla es totjorn vist jos un angle drech.

Sián   e   los punts d'interseccion d'una drecha quina que siá passant pel fogal de la parabòla amb la parabòla. Las doas tangentas de la parabòla passant per   e   se trencan sus la directritz formant un angle drech entre elas. Mai, se se nomena   e   los projectats respectius de   e   sus la directritz e   lo punt d'interseccion de las doas tangentas e de la directritz, alara   es le mitan de  .

Se desplaçant lo long de sa directritz, la parabòla es totjorn vist jos un angle drech.

Aplicacions

modificar
 
trajectòria parabolica.

La parabòla es la trajectòria descricha per un objècte que se lança se se pòt negligir la corbadura de la Tèrra, lo frejadís de l'aire (vent, ralentissen l'objècte) e la variacion de la gravitat amb la nautor.

  • Torricelli demostrèt (1640) que l'envelòpa d'aquelas trajectòrias es d'esperela una parabòla: parabòla de seguretat.

Ondas hertzienas e lutz

modificar

Per metonimia, una parabòla designa una antena parabolica. S'agís mai exactament d'una aplicacion de las proprietats de la superfícia nomenada paraboloíd de revolucion.

 
Principi del lum automobil de miralh parabolic.

Los paraboloíds permeton siá de concentrar d'ondas o de rais dins un punt, lo fogal de la parabòla (es aquela proprietat qu'es utilizada per las antenas), siá al contrari de difusar jos la forma d'un fais cilindric la lutz producha per una ampola al fogal de la parabòla (proprietat expleitada per un projector o un far).

Un cilindre parabolic permet, tanben, de concentrar la lutz sus una drecha, per exemple dins de concentrators solars

Bibliografia

modificar
  • (fr) Eiden, Jean-Denis. Géométrie analytique classique. Calvage & Mouner, 2009. ISBN 978-2-91-635208-4. 
  • (fr) Fresnel, Jean. Méthodes modernes en géométrie. 
  • (fr) Ingrao, Bruno. Coniques affines, euclidiennes et projectives. ISBN ISBN 978-2-916352-12-1. 

Referéncia

modificar
  1. illustracion animada amb geogebra

Vejatz tanben

modificar

Articles connèxes

modificar

Ligams extèrnes

modificar