Modèl:Portal dels Païses Basses/Geografia e natura

L'IJsselmeer.
L'Afsluitdijk (Disi de barrament).

L'IJsselmeer («Lac IJssel» en neerlandés) es un estanh artificial dels Païses Basses, environat per las províncias de Olanda Septentrional, Frisa e Flevoland, resultat del barrament l'an 1932 de l'ancian Zuiderzee (Mar del Sud, per oposicion al Mar del Nòrd dempuèi una perspectiva de las islas Frisas) mejançant la Afsluitdijk, (Disi de barrament) que jonh lo nòrd d'Olanda Septentrional amb Frisa.

A una superfícia de 1.100 km². Situat dins una zòna deltaïca, es fòrça pauc prigond: la prigondor maximala es de 5,5m, a Urk. Es alimentat per d'entre d'autras la IJssel e la Utrechtse Vecht (ambedós braces del Ren), lo Eem e lo Amstel.

L'aiga es evacuada cap al Mar de Wadden mejançant dos complèxes de esclusas, un près de Den Oever e l'autre a Kornwerderzand. Ambedós permeton de mai lo passatge de vaissèls. L'evacuacion de l'aiga se li cal far amb marèa bassa a mar dubèrta, de sòrta que lo nivèl al dedins del lac resulte mai naut e calga pas pompar l'aiga. Amb lo futur cambiament climatic mas se prevei que lo nivèl mejan de la mar de Wadden s'aumente 25 cm, causa que joncha a una previsibla duplicacion de la quantitat d'aiga a evacuar pòt far mai complicat lo procès e portar a reconsiderar las actualas esclusas.