Lista dels presidents de Libèria

lista d'un projècte Wikimèdia

Vaquí la lista dels Presidents de la Republica de Libèria, formada per 24 caps d’Estat de l'istòria de Libèria. Al moment de la fondacion de la republica, lo mandat presidencial èra de dos ans, que foguèt estendut a quatre ans lo 7 de mai de 1907[1].

Bandièra del president de Libèria


# President Començament del mandat Fin del mandat Partit Vicepresident(s)
1 Joseph Jenkins Roberts Joseph Jenkins Roberts.jpg 3 de genièr de 1848 7 de genièr de 1856 cap
(politicas republicanas)
Stephen Allen Benson
2 Stephen Allen Benson Stephen Benson2.jpg 7 de genièr de 1856 4 de genièr de 1864 cap
(politicas republicanas)
Beverley Yates
3 Daniel Bashiel Warner Daniel Warner2.jpg 4 de genièr de 1864 6 de genièr de 1868 Republican Party James M. Priest
4 James Spriggs-Payne James Payne2.jpg 6 de genièr de 1868 3 de genièr de 1870 Republican Party cap
5 Edward James Roye Edward James Roye2.jpg 3 de genièr de 1870 26 d'octobre de 1871¹ True Whig James Skivring Smith
6 James Skivring Smith[2] James Skivring Smith2.jpg 4 de novembre de 1871 1 de genièr de 1872 True Whig Anthony W. Gardiner
7 Joseph Jenkins Roberts(2nd còp) Joseph Jenkins Roberts.jpg 1 de març de 1872 3 de genièr de 1876 Republican Party Anthony W. Gardiner
8 James Spriggs-Payne(2nd còp) James Payne2.jpg 3 de genièr de 1876 7 de genièr de 1878 Republican Party cap
9 Anthony W. Gardiner Anthony W. Gardiner.jpg 7 de genièr de 1878 20 de genièr de 1883³ True Whig Alfred Francis Russell
10 Alfred Francis Russell Alfred Russell2.jpg 20 de genièr de 1883 7 de genièr de 1884 True Whig John Tyler
11 Hilary R. W. Johnson Hilary Johnson2.jpg 7 de genièr de 1884 4 de genièr de 1892 True Whig cap
12 Joseph James Cheeseman Joseph Cheeseman2.jpg 4 de genièr de 1892 12 de novembre de 1896² True Whig William D. Coleman
13 William D. Coleman William Coleman2.jpg 12 de novembre de 1896 11 de decembre de 1900³ True Whig J. J. Ross
14 Garretson W. Gibson Garretson Gibson2.jpg 11 de decembre de 1900 4 de genièr de 1904 True Whig cap
15 Arthur Barclay 4 de genièr de 1904 1 de genièr de 1912 True Whig J. J. Dossen
16 Daniel E. Howard 1 de genièr de 1912 5 de genièr de 1920 True Whig John Breckinridge
17 Charles D.B. King CBD King of Liberia.jpg 5 de genièr de 1920 3 de decembre de 1930³ True Whig Henry Too Wesley
18 Edwin Barclay Edwin Barclay portrait.jpg 3 de decembre de 1930 3 de genièr de 1944 True Whig cap
19 William V.S. Tubman William Tubman 1943.jpg 3 de genièr de 1944 23 de julhet de 1971² True Whig Clarence Simpson
William Richard Tolbert, Jr.
20 William Richard Tolbert, Jr. William R. Tolbert, Jr..JPG 23 de julhet de 1971 12 d'abril de 1980¹ True Whig James Edward Greene
Bennie Dee Warner
21 Samuel K. Doe[3] Samuel Kanyon Doe - Liberian.jpg 6 de genièr de 1986 9 de setembre de 1990¹ National Democratic Party Harry Fumba Moniba
22 Charles Taylor President Charles Taylor.png 27 d'agost de 1997 11 d'agost de 2003³ National Patriotic Party Enoch Dogolea
Moses Blah
23 Moses Blah Defautoc.png 11 d'agost de 2003 14 d'octobre de 2003³ National Patriotic Party cap
24 Ellen Johnson-Sirleaf Ellen Johnson-Sirleaf3.jpg 1 de genièr de 2006 22 de genièr de 2018 Unity Party Joseph Nyumah Boakai
25 George Weah George Weah 2019 (cropped).jpg 22 de genièr de 2018 uèi Congress for Democratic Change Jewel Taylor
  • Daissèron lo carga abans:
(¹) Assassinat en un còp d'Estat.
(²) Mòrt per causas naturalas.
(³) Demissionat.

ReferénciasModificar

  1. Liberia: Description, History, Problems, Frederick Starr Chicago, 1913, 256 paginas, anglés.
  2. Actualament i a qualque confusion dessús se Smith serviguèt coma President de Libèria après Edward James Roye. Malgrat aiçò, las evidéncias mòstran que Smith foguèt president de facto dempuèi la sortida de Roye fins al torn de Joseph Jenkins Roberts. [1]
  3. Malgrat Doe assumiguèt de facto lo poder immediatament après l'execucion de William Richard Tolbert, Jr. o 12 d'abril de 1980, prenguèt pas possession coma president fins al 6 de genièr de 1986.[2]

Liberia