Fotbòl en Azerbaitjan

Lo fotbòl es l'espòrt mai popular a l'Azerbaitjan, mai que mai après l'escrancament de l'Union Sovietica lo 1991 e la creacion de la Liga azerbaitjanesa de fotbòl. L'Associacion de Federacions de Fotbòl d'Azerbaitjan es lo maximal organisme del fotbòl professional a l'Azerbaitjan e foguèt fondada lo 1992, e mai se s'afilièt a la FIFA ia l'UEFA lo 1994.

Sagèth de Tofiq Bəhramov, jutge de linha que concediguèt lo but fantauma de Geoff Hurst en la finala de la Copa deu Monde de fotbòl de 1966.

Lo Neftchi Bakó PFC es l'equipa mai populara e amb mai títols en lo fotbòl azèri, amb 7 ligas dempuèi que lo país atenguèt l'independéncia de la URSS. L'equipa disputèt 27 sasons en la Liga sovietica de fotbòl e lo 1966 finalizèt en lo tresen luòc a la liga, en atenhent aital lo sieu melhor resultat. Lo màger succès internacional del Neftchi foguèt la victòria a la Copa de la CEI lo 2006, en essent l'unica equipa azèri a o aténher al bòrd del FK Khazar Lenkoran e FC Inter Bakó. Anatoliy Banishevskiy, Jogaire del Neftchi entre 1963 e 1978, foguèt elegit lo 2003 lo melhor jogaire azèri dels darrièrs 50 ans.[1] Banishevskiy faguèt partida de la seleccion sovietica qu'arribèt fins a las semifinalas a la Copa deu Monde de fotbòl de 1966. En aquel meteis Mondial, Tofiq Bəhramov foguèt lo jutge de linha que concediguèt lo famós but fantauma de Geoff Hurst en la finala que ganhèt Anglatèrra a Alemanha.[2]

Competicions oficialas entre clubs modificar

  • Birinci Divizionu: Es la segonda division en lo sistèma de ligas azèri. Es compausada per 14 clubs, que lo primièr classificat ascendeix a la Liga Premier e lo segond ne disputa los playoffs d'ascens amb la darrièra equipa de la Liga Premier.
  • Copa d'Azerbaitjan: es la copa nacionala del fotbòl azèri, organizada per l'Associacion de Federacions de Fotbòl d'Azerbaitjan e lo campion a accès a disputar l'UEFA Euròpa League.

Entre 1993 e 1995 existiguèt la Supercopa d'Azerbaitjan de fotbòl, competicion qu'afrontava al campion de la Liga Premier e lo campion de Copa. Lo Neftchi ganhèt la competicion en doas de las tres edicions.

Seleccions de fotbòl d'Azerbaitjan modificar

 
Image de la seleccion d'Azerbaitjan a l'Estadi Ernst Happel lo 2010.

Seleccion absoluta d'Azerbaitjan modificar

La seleccion de l'Azerbaitjan, en las siás desparièras categorias es controtlada per l'Associacion de Federacions de Fotbòl d'Azerbaitjan.

L'equipa azèri disputèt lo sieu primièr partit oficial lo 17 de setembre de 1992 a Gurjaani davant Georgia, partit que se resolguèt amb 6-3 pels georgians. Prèviament, lo 1927, la seleccion azèri disputèt un partit amistós davant Georgia e Armenia correspondenta al Campionat de Transcaucàsia.

Azerbaitjan a pas disputat cap de Copa deu Monde de fotbòl ni Campionat d'Euròpa de fotbòl.

Seleccion femenina d'Azerbaitjan modificar

La seleccion femenina debutèt lo 18 de novembre de 2006 davant la seleccion de Romania en Mogosoaia en un partit que ganhèron las romanesas per 4-1. La seleccion femenina de l'Azerbaitjan a participat pas encara a una fasa finala de la Copa del Mond de Fotbòl o Campionat d'Euròpa de fotbòl.

Estadis modificar

Referéncias modificar

  1.  Golden Players take centre stage. Uefa.com, 29 de novembre de 2003. (en)
  2.  Obituary: Tofik Bakhramov. Independent.co.uk, 31 de març de 1993. (en)

Ligams extèrnes modificar

Suls autres projèctes Wikimèdia :